Меркел се съгласи с Макрон за реформа на еврозоната

OFFNews Последна промяна на 15 май 2017 в 21:48 3254 3

Снимка AFP

Канцлерката на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон изразиха готовност за евентуална промяна на европейските договори, по-специално за реформа на функционирането на еврозоната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"От германска гледна точка е възможно да се променят договорите, ако има смисъл", заяви Меркел в Берлин след срещата с Макрон, който от своя страна подчерта, че идеята за промяна на договорите на ЕС "повече няма да е табу" за Франция.

Френският президент обеща да извърши съществени икономически и социални реформи в страната си и заяви, че те са важни и за Европа, за да може тя да се развива, предаде ДПА.

Макрон заяви, че Франция не е успяла да реши своя проблем с масовата безработица през последните 30 години, като обеща новото правителство да се посвети на решаването му.

Франция и Германия са достигнали исторически момент заради засилването на популизма и това налага двете страни да работят по-тясно заедно, каза той.

"Има няколко области, в които можем да сътрудничим в краткосрочен план. Обща политика на даване на убежище, работата в друга страна от ЕС и двустранната търговия. Всичко това ще се отрази на гражданите ни. Трябва ни повече прагматизъм, по-малко бюрокрация и Европа, която да защитава гражданите ни", заяви френският президент.

Макрон и Меркел се договориха да изработят средносрочна пътна карта за задълбочаване на интеграцията в ЕС и укрепване на еврозоната срещу кризи.

"Германия ще благоденства в дългосрочен план, само ако Европа благоденства, а Европа ще благоденства, само ако има силна Франция", заяви Меркел. Тя добави, че правителствата на Франция и Германия ще имат общо заседание през юли, след парламентарните избори във Франция.

Меркел заяви, че с Макрон са обсъдили европейската система за предоставяне на убежище, търговските отношения и други въпроси, предаде Асошиейтед прес.
"Всеки от нас представлява интересите на своята страна, но интересите на Германия по естествен начин са тясно свързани с интересите на Франция", посочи Меркел и призова за нова динамика в германско-френските отношения.

Меркел заяви, че европейските страни не трябва да мислят, че ЕС не трябва никога да прави промени в договорите си. "Такъв Европейски съюз би бил уязвим от всяка посока на света", каза тя.

Германският канцлер заяви, че средносрочната перспектива за развитие на ЕС "ще съдържа проекти, които няма да възникнат за една нощ, но у нас има общото убеждение, че сега трябва да се занимаваме не само с напускането на Великобритания, а преди всичко да помислим как да укрепим останалия Европейски съюз и еврозоната". 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

3

Victimized

15.05 2017 в 22:42

"Ние българите на каква "скорост" сме? Какво предвиждат за нас? Задна или Трета балканска?"

Нас са ни паркирали на задния вход на Европа....

38251

1

Denis Rizanov

15.05 2017 в 22:01

Ние българите на каква "скорост" сме? Какво предвиждат за нас? Задна или Трета балканска?