Десетки протестиращи в Алмати са 'елиминирани', Русия изпраща паравоенни (снимки)

Мая Младенова 06 януари 2022 в 11:40 6706 0

Снимка Getty Images

Полицията в Алмати съобщи за десетки "елиминирани" участници в бунтовете в града.

Силите на реда провеждат "антитерористична операция" на територията на три административни сгради, призовават се гражданите да не излизат от домовете си, съобщи говорител на полицията и обяви, че магазин за оръжие е бил ограбен.

Снимки: Getty Images

Операцията е започнала в четвъртък срещу петък. Протестиращи са били ликвидирани при опит да установят контрол върху полицейски управления в града, добави говорителят. По-рано жители на бившата столица съобщиха за изстрели от автоматично оръжие по улиците на града. Според свидетели оръжие са използвали не само полицията и военните, а и протестиращи. 

По искане на президента Русия изпраща военни за овладяване на ситуацията. Те ще бъдат разположени в Казахстан, за да помогнат за "стабилизирането" на страната, която е член на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ - военен съюз в рамките на Общността на независимите държави) заедно с Русия, Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Президентът Токаев обяви, че е потърсил помощ от ОДКБ, а председателят на ОДКБ, арменският премиер Никол Пашинян, потвърди, че алиансът ще изпрати мироопазващи сили "за ограничен период от време".

Ситуацията в Казахстан ескалира на 2 януари с протести в Мангистауска област срещу рязкото повишаване на цената на газа. Те прераснаха в масови демонстрации в цялата страна и добавиха икономически и политически искания. Протестите доведоха до оставката на правителството, а президентът Касим-Жомарт Токаев обяви извънредно положение.

На 5 януари президентът оглави Съвета за национална сигурност, който досега беше управляван от дългогодишния и несменяем лидер на страната Нурсултан Назарбаев, и обеща твърди драстични мерки за защита на сигурността. Според него избухналите протести са заговор. 

Кадри от подпаления кабинет на кмета на Алмати - най-големият град в Казахстан.

Информацията за събитията в Казахстан е трудно проследима, тъй като Kazakhtelecom прекъсна интернет услугите в цялата страна, мобилните телефонни услуги също не работят в много градове. Няколко национални телевизионни канала спряха излъчването си. Днес повечето банки в страната са затворени и временно не извършват финансови операции.

Казахстан е най-богатата и втора по население страна в Централна Азия. В Казахстан се намира космодрумът Байконур, който е нает от Русия. Около една пета от населението на Казахстан са етнически руснаци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата