Президентът на Казахстан отстрани Назарбаев, спряха интернет и телевизиите (видео)

Ангел Марковски 05 януари 2022 в 16:29 8877 2

Снимка Getty Images

В Алмати са опожарени десетки коли от протестиращите.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев оглави Съвета за национална сигурност, който досега беше управляван от дългогодишния и несменяем лидер на страната Нурсултан Назарбаев, и обеща твърфи драстични мерки за защита на сигурността. Според него избухналите протести са заговор. 

В обръщение към нацията Токаев заяви, че по време на сблъсъците с протестиращите са убити служители на реда. Той подчерта, че оттук нататък властите ще действат срещу протестиращите "възможно най-строго".

"Уверен съм, че народът ще ме подкрепи. Каквото и да се случва, ще съм в столицата. Мой конституционен дълг е да съм с народа. Заедно ще преодолеем този черен момент от историята на Казахстан. Ще излезем от него по-силни", каза той в заключение.

Токаев заяви, че скоро ще предложи политическа трансформация на страната.

Засега не е ясно как точно отстраняването на 81-годишния Назарбаев - бившият лидер на компартията, ръководил страната от отделянето ѝ от СССР през 1991 г. до 2019 г. - може да успокои протестиращите, скандиращи "Старче, махай се!", но имащи доста повече и то политически искания. В ранните часове на днешния ден Токаев уволни и племенника му от втория по важност пост в КГБ на Казахстан. 

В Талдыкорган протестиращи бутнаха паметника на Нурсултан Назарбаев.

Според "Ехото на Москва" Назърбаев, който се предполага, че все още управлява в сянка, ще "замине за лечение в Русия". 

Междувременно Kazakhtelecom прекъсна интернет услугите в цялата страна. Мобилните телефонни услуги също не работят в много градове.

Няколко национални телевизионни канала спряха излъчването си.

Протестите избухнаха на 2 януари заради двойното повишаване на цената на природния газ, който освен за отопление масове се е използвал и за гориво, поради ниската си цена.

Кметството на Алмати е опожарено, а в града се чуват изстрели. Сградата беше обградена от демонстранти, които изглежда успяха да преодолеят кордона на силите за сигурност, въпреки че последните използваха срещу тях шокови гранати, като взривовете се чуваха в целия център на града. Подпалено е и зданието на прокуратурата в Алмати, разрушени са и офиси на управляващата партия. 

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от @miting2022

В цялата страна има сблъсъци с полицията и дори инциденти с военни. В Алмати и на други места се вдигат барикади. 

Кремъл изрази увереност, че "нашите казахстански приятели могат сами да решат вътрешните си проблеми".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

1

Bace7

05.01 2022 в 19:48

Казахстан е производител на газ, който стига за вътрешните му нужди и за износ. Дори да нямаше злежите в Каспийско море, руснаците щяха да им дадат достатъчно на символична цена. Какво тогава може да накара някой малоумен управник да вдига цените двойно?