Цените на горивата свалиха правителството в Казахстан. Обявено е извънредно положение

OFFNews 05 януари 2022 в 08:08 6692 0

Снимка Getty Images

Президентът на Казахстан обяви извънредно положение в части от страната за две седмици след протести заради рязко поскъпване на горивата, които доведоха до насилие.

Масови демонстрации имаше на няколко места в страната.

Полицията в Алмати, най-големият град в Казахстан, използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да задържи множеството да не атакува общината, след като полицейски автомобили бяха подпалени. 

В указа на президента Касим-Жомарт Токаев от сряда се казва, че той е приел оставката на правителството.

В Алмати и в Мангистауска област е въведен комендантски час от 23 ч до 7 ч сутринта. Той ще е в сила за периода на извънредното положение, до 19 януари. Влизането в и излизането от Алмати е ограничено, забраняват се стачките и масовите събирания, включително спортните събития.

Протести започнаха от неделя заради увеличението на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и вчера на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред въпреки опитите на полицията да ги разпръсне със сила и избухналите на места сблъсъци.

Арестувани са 200 души. Пострадали са 95 полицаи. Повредени са 37 полицейски коли.

Временно министър-председател ще бъде вицепремиерът Алихан Смаилов.

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се формира чрез електронната борса, на база търсене и предлагане, и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно.

Жомарт-Токаев разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews