Десетки хиляди по улиците на Турция във втори ден на ескалиращи протести (снимки)

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 13:37 6672 7

Протест в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС
Протест в Турция. Снимка: EPA/БГНЕС

Най-малко 60 души са арестувани, 12 са откарани в болница, а десетки други са пострадали при протестите в Турция, които продължават вече втори ден.

В петък вечер полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстранти, решили да защитят парк в центъра на Истанбул. Действията на властите разбуниха духовете в цяла Турция и в събота сутрин десетки хиляди в Анкара и Истанбул излязоха да протестират срещу полицейския произвол и кабинета на Ердоган, предаде Би Би Си.

Първата демонстрация се проведе в петък вечер пред центъра на град Истанбул. Гражданите протестираха срещу плановете на общината да застрои парка "Гези", който се намира в квартал "Тексим", считан за сърцето на съвременния Истанбул.

През деня демонстранти разположиха палатков лагер в центъра на града и заявиха, че ще останат там, докато общината не преразгледа решението си. В петък вечер около тях се събраха хиляди граждани, които бяха дошли за да защитят парка.

Обстановката се нажежи и протестът прерасна в сблъсъци, след като полицията използва сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне тълпата. Демонстрантите, от своя страна, отговориха с набези към служителите на реда. Протестната нощ приключи с десетки ранени – полицаи и цивилни, и с най-малко 60 души в ареста.

Новината за петъчните сблъсъци разбуни духовете и мобилизира голяма част от обществото, а недоволството се насочи към кабинета "Ердоган".

В събота на обяд над 40 000 граждани на Истанбул се събраха, за да пресекат моста над Босфора. Маршът на протестиращите блокира обществения транспорт в града. За да разпръснат хората, властите отново използваха сълзотворен газ и водни струи. Полицейски хеликоптери също се включиха в акцията и пръскаха газ над протестиращите. Демонстрантите отвърнаха на атаките с камъни и викове.

На места тълпата насочи гнева си към витрините на магазините в центъра, които тази сутрин останаха затворени. Навсякъде има преобърнати контейнери за смет, протестиращите посягат дори на пътните знаци.

Към протестите в Истанбул се присъединиха и граждани на Анкара, които излязоха по улиците, за да възразят срещу „полицейския произвол“ в петък вечер.

Демонстрациите прераснаха в протест срещу правителството на Реджеп Ердоган и в момента хиляди турци скандират исканията за оставка на кабинета му.

В София турски студенти също излязоха на протест в знак на солидарност. 50-ина младежи се събраха пред НДК, за да изразят протеста си със сънародниците си и негодуванието си срещу насилието от полицията.

Протест имаше и в Австрия.

В същото време премиерът Реджеп Ердоган обяви, че използването на сълзотворен газ срещу протестиращите е било грешка, но отказа да спре плана за застрояване на парка.

Вечерта в събота, след като турската полиция е премахнала барикадите, в "Гези" е избухнал пожар, съобщи "Хюриет".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!