Ердоган: Сълзотворният газ срещу протестиращите беше грешка

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 15:24 2917 5

Реджеп Ердоган. Снимка:БГНЕС
Реджеп Ердоган. Снимка:БГНЕС

„Използването на сълзотворен газ беше грешка. Това беше прекалено Наредих на вътрешното министерство да разследва това. Полицията беше тук, е тук и ще бъде тук, за да се грижи за спазването на реда.”

Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган в първата си публична изява от началото на хилядните протести в Истанбул.

Той обаче бе категоричен, че няма да отстъпи от плана за застрояване на парк "Гези", заради който избухнаха протестите.

От петък центърът на мегаполиса е окупиран от протестиращи. Първоначалната причина за тяхното недоволство бяха плановете за застрояване на парка „Гези“ в централния квартал „Тексим“. На мястото на 600 вековни дървета общината планира да изгради културен и търговски център. Протестите вече прераснаха в политически с искания за оставката на Ердоган и правителството.

В петък вечер напрежението ескалира, след като полицията използва водна струя и сълзотворен газ срещу демонстрантите. Съботният ден започна с още по-масови протести в Истанбул и Анкара. Този път те бяха насочени срещу полицейския произвол и правителството на Ердоган.

Въпреки недоволството на хората премиерът на Турция остава непреклонен. Той е категоричен, че полицията ще остане в центъра на Истанбул, докато напрежението не затихне. Ердоган не отстъпва и от решението за строеж в Тексим. Той обаче призна, че полицията е прекалила, като е използвала сълзотворен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!