Десетки хиляди бежанци от Алепо обсаждат границата с Турция

Александра Маркарян 06 февруари 2016 в 12:52 6284 7

Хиляди сирийци, избягали от Алепо, обсаждат границата с Турция от събота вечерта. Част от тях успяха да преминат въпреки затварянето на граничния пункт близо до южния град Килис, и потърсиха убежище, други останаха от другата страна на границата, разделени от близките си, съобщи Reuters.

Сирийците бягат заради засилването на руските нападения около Алепо. Хуманитарните работници казват, че скоро градът може да падне под пълна обсада.

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу заяви, че 15 000 души, които бягат от Алепо, са пристигнали на границата с Турция, но някои медии съобщават, че броят на бежанците е значително по-голям. Данните на ООН бяха за приблизително 20 000 души в петък. В събота през деня броят на сирийските бежанци, които се опитват да влязат в Турция, почти се удвои и стана 35 000 души, предаде Би Би Си.

Турция е готова да помогне, обяви министър-председателят, но все пак границата остава затворена. 

Хуманитарните организации в Южна Турция се борят да доставят храна и подслон на хората, бягащи от петгодишния конфликт в Сирия. През това време приблизително 4.6 млн. души са избягали от Сирия. От тях най-много е приела Турция - повече от 2.5 млн. души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови