Демократите в Хонконг взеха разгромна победа над прокитайските управляващи

OFFNews Последна промяна на 25 ноември 2019 в 16:21 2804 1

Кандидатите на демократичната опозиция в Хонконг взеха съкрушителна победа на местните избори над управляващите до момента прокитайски политици.

Според местните медии опозицията печели 17 от 18-те общини в мегаполиса.

Вчерашните местни избори са първите след началото на вълната на протести, които са насочени срещу намесата на китайските власти в специалния административен район, който е с висока степен на самоуправление.

Световните медии отбелязват, че вотът е отбелязал безпрецедентна избирателна активност - над 71%. Пред урните се извиха огромни опашки, а 2,94 милиона хонконгци гласуваха. За сравнение на предишния местен вот през 2015 г. бюлетини пуснаха само 1,4 милиона от жителите на бившата британска колония. 

Вотът се възприема като звучен шамар за управлението на лидера на Хонконг Кари Лам и демонстрация на подкрепа за протестното движение.

През последните месеци напрежението в мегаполиса ескалира. Това стана след като г-жа Лам се опита да въведе спорен законопроект, позволяващ екстрадиция на хонконгски граждани в Китай.

Днес тя публикува онлайн изявление, в което заяви, че местното правителство ще се съобрази с резултатите.

Според анализа на Лам вотът отразявал "недоволството на хората от настоящата ситуация и дълбоките проблеми в обществото".

Правителството „ще чуе гласа на обществеността смирено и сериозно размишлявайки“, каза тя.

Кандидатите на опозицията спечелиха близо 60% от общия вот в неделя.

Те получават 347 от общо 452 места в съвета на областта. Про-Пекин ориентираните политици се сриват до едва 60 места, а независимите - много от тях също демократи, са 45, съобщават местните медии.