Датски зоопарк умъртви жирафче и нахрани лъвовете пред очите на посетителите

ОFFNews 10 февруари 2014 в 15:10 31087 33

Жирафът в датската зоологическа градина
Жирафът в датската зоологическа градина

Съдбата на млад жираф, умъртвен с евтаназия в датски зоопарк, потресе хиляди защитници на животните по целия свят.

Жирафчето бе убито с цел да се избегнат кръвосмешения сред представителите на вида в зоологическата градина в Копенхаген. Такава процедура не е безпрецедентна и се определя като хуманна от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Оттам посочват, че целта е "генетично и демографско управление на популациите, които се намират под грижите на хората".

Новината за "смъртната присъда" на жирафчето обиколи света и много хора се подписаха в петиция за запазване на живота му. Това обаче не промени решението на управата на зоопарка.

Мъжкият екземпляр на име Мариус бе убит в неделя, за да не се допусне кръвосмешение. След евтаназията бозайникът бе разчленен пред очите на посетителите на зоопарка, включително деца, а с месото му бяха нахранени лъвовете, съобщава Си Ен Ен.

"Жирафите в нашата зоологическа градина са част от международна програма за развъждане на вида, чиято цел е да осигури здрава популация", коментира научния директор на зоопарка Бенгт Холст, цитиран от Си Ен Ен. "Това може да стане само чрез съчетаване на генетичния състав на различните животни в наличното пространство. Когато жирафите се размножават така добре, както го правят сега, неминуемо е от време на време да има "излишъци".

Запитан дали Мариус не е могъл да бъде кастриран или преместен в друг зоопарк, Холст отговаря: "Ако просто се приложи стерилизация, той ще заема от пространството на по-ценни в генетично отношение индивиди."

Холст разказва още, че децата, станали свидетели на евтаназията, не се разплакали, а напротив - били "много ентусиазирани" и задавали смислени въпроси.

Жирафчето било убито със специален пистолет, използван от животновъдите за зашеметяване на животни преди колене. Част от трупа е запазен за изследователски цели, а с останалите били нахранени месоядните обитатели като лъвове, тугри, леопарди.

"Не можем да си позволим да изхвърлим 200 кг месо", коментира директорът на копенхагенския зоопарк.

Убитото жирафче е на две години. Над 27 000 души са подписали петицията за запазване на живота му. 

Заради бурния дебат зоопаркът помести на уебстраницата си секция с въпроси и отговори, обясняващи защо евтаназията е отговорно решение в този случай.

ВНИМАНИЕ! Видеото по-долу съдържа кадри, които не са подходящи за деца и за чувствителна аудотория!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!