Държавната дума забрани сурогатното майчинство за чужденци

OFFNews 08 декември 2022 в 13:10 1105 0

бебе

Снимка Архив

Сурогатното майчинство ще бъде забранено в Русия.

Държавната дума одобри на трето четене законопроект, който забранява на чужденци да ползват услуги за сурогатно майчинство в Русия. Авторите му обясняват инициативата си с желанието да защитят "най-уязвимата категория хора", съобщи Би Би Си.

Според новия закон сурогатните майки могат да бъдат използвани само от омъжени руски граждани или от самотни жени, които са руски граждани и които не могат да износят или родят дете по медицински причини.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин написа в своя канал Телеграм, че законът ще "предотврати трафика на деца, ще защити бебетата от ситуации, в които те попадат в еднополови двойки или стават жертви на престъпления, включително продажба на органи".

Забраната за ползване на услуги за сурогатно майчинство от чужденци в Русия беше въведена след като през 2020 г. в Москва беше заведено наказателно дело срещу лекари за трафик на деца. Обвиняеми по него са директорът на центъра за сурогатно майчинство, адвокати, преводач, куриер и сурогатни майки.

Делото е образувано, след като в апартамент в Одинцовски район, Московска област, са открити мъртви бебе и още четири деца, за които е установено, че са родени от чужденци чрез сурогатни майки.

Въпреки факта, че сурогатното майчинство е разрешено в Русия, включително за чуждестранни граждани и на търговска основа, разследването смята, че лекарите, сурогатните майки и другите замесени лица са извършили престъплението, действайки като част от организирана група. Ръководител на тази група, според разследването, е Константин Свитнев, известен адвокат в областта на репродуктивното право.

Делото засяга раждането на 14 деца в четири чуждестранни семейства - три филипински и едно тайландско. Почти всички деца - с изключение на три, които полицията открива в апартамент край Москва - са взети от родителите си и изведени от Русия. За съдбата на заловените деца не се знае нищо. Молбите на адвокатите за представяне поне на здравни свидетелства за децата не бяха уважени от съда.

На 13 май Никулинският съд в Москва осъди преводача Кирил Анисимов, който се призна за виновен и сключи споразумение с прокуратурата, на 6 г. затвор при строг режим.

"Тази безумна присъда, наложена на невинен човек за измислено от "разследването" престъпление, което той не е извършил и не е могъл да извърши, е пряка "заслуга" на адвокатите, с чиято помощ Кирил подписа измислено признание за несъществуваща вина и сключи "сделка" с прокуратурата", заяви тогава бившият му шеф Свитнев.

В края на ноември адвокатът пише отворено писмо до председателя на Държавната дума Вячеслав Володин, в което го обвинява, че е публикувал неточна информация за сурогатното майчинство.

В жалбата си той заявява, че Володин е разпространявал публично невярна информация и по този начин се е показал като "фантастично некомпетентен" и непрофесионален.

През април м.г. Държавната дума поиска от няколко медии да премахнат името на Володин от списъка на клиентите на центровете за сурогатно майчинство. Володин е бил посочен в съда от директора на Европейския център за сурогатно майчинство Вячеслав Мелников.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!