CNN: Русия използва електронни смутители срещу HIMARS и ги прави по-неефективни

OFFNews 05 май 2023 в 21:46 10057 1

установка

Снимка Getty images

Установка HIMARS.

Украинските въоръжени сили е трябвало да се борят с руските опити да обезвредят американската ракетна система за многократно изстрелване HIMARS с помощта на оборудване за електронна война, съобщи CNN с позоваване на западни и украински източници.

Според телевизията през последните месеци руската армия е увеличила използването на електронни смутители, за да попречи на насочването на ракетите HIMARS, които разчитат на системата за сателитна навигация GPS.

Петима американски, британски и украински източници са заявили пред репортери, че руските електронни смутители са направили ракетите HIMARS по-неефективни и не винаги са поразявали целите си.

Поради това американски и украински експерти се опитват да подобрят софтуера на HIMARS, за да противодействат на руските смущения.

"В момента се води постоянна игра на котка и мишка", заявява по този въпрос пред CNN неназован служител на Пентагона.

По думите му Украйна и западните ѝ съюзници първо намират някакъв начин да заобиколят руското заглушаване, след което Русия разработва друго противодействие. Остава неясно колко дълго може да продължи подобна игра.

CNN припомня, че Украйна е на път да започне голяма контраофанзива и тъй като ефективността на ВСУ е силно зависима от HIMARS, за нея е особено важно да намери решение на проблема със заглушаването възможно най-бързо.

"Едно е да задържиш руснаците там, където са сега, но съвсем друго е да ги изхвърлиш от сегашните им позиции. Те са се окопали подобаващо, защото седят там от една година", заяви американският генерал в оставка Стивън Андерсън.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!