Четвърта нощ на гнева в Румъния: десетки хиляди са на протест

OFFNews 03 февруари 2017 в 21:14 7668 18

Снимка twitter.com/MandruRoman

Десетки хиляди демонстранти вече са на Площада на победата в Букурещ, където се намира сградата на правителството.

Те са на протест за четвърта поредна нощ срещу правителственото постановление, което декриминализира някои корупционни престъпления.

Протестиращи се събират и в редица други градове на страната, като Пятра Нямц, Брашов, Яш, Ботошани.

Президентът Клаус Йоханис заяви, че на неофициалната среща на ЕС в Малта днес е разговарял с почти всички европейски лидери и те са разтревожени от ситуацията в Румъния.

Посланикът на САЩ в Румъния Ханс Клем заяви в Констанца, че отправя апел страната да продължи борбата с корупцията и да не предприема стъпки, които да отслабят този процес.

Евродепутатът от управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Сорин Моиса обяви, че подкрепя искането на протестиращите за оттегляне на правителственото постановление.

Над 200 000 души протестираха в четвъртък вечерта в цяла Румъния.

Във вторник правителството прие промените, без да са включени предварително в дневния ред и без да се обсъждат от парламента.

Една от основните промени - за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 200 000 леи (44 000 евро).

Според друга промяна - в Наказателно-процесуалния кодекс, дела по сигнал за нарушение могат да бъдат започвани, само ако сигналът е подаден не по-късно от шест месеца след престъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

18

Стефан

04.02 2017 в 13:11

А в украинския интернет вече има слухове че в Букурещ плащали хубаво. И майданните убийци от Галиция се канят да вървят нататък.

23293

17

Стефан

04.02 2017 в 00:52

И аз, и аз! Нито за миг нямам съмнение!:)

23293

15

Стефан

04.02 2017 в 00:14

Значи според теорията, нападението е толкова по-ефективно, колкото началото му, или направлението, или начина на провеждането му и източника, бъдат забелязани или определени възможно най-късно. В случая ефективно се използва това - четвърти ден се говори за "народен протест". Очевидно именно това е и инструмента. И поводът е очевиден - няква глупост, допусната от правителството. А истинската причина пак очевидно е друга, но се проявява по-бледо. Макар че вече беше заявена еднозначно даже от сороските тролове в този сайт. Които веднага запищяха по типовата си постояннодействаща паметка "социалисти-комунисти-убийци" и "О, бедни народе, о злодейско правителство, о! о!". Едновременно с това, ЕК и ЕС направиха заявления, които са намеса във вътрешните работи на суверенна страна. И също със заемане на страна в чужд конфликт. Нещо, което въпросните институции по принцип не са способни да направят за по-малко от месец. Значи декларациите са били написани предварително в някакъв тесен кръг.

23293

13

Стефан

03.02 2017 в 23:29

Отде да знам, полека-лека ще се разбере. Вероятно ЕС. Или по негова поръчка. Или соло акция на сорос, макар че не знам какво и колко има за крадене в Румъния.
Не знам румънски, и няма как да познавам Румъния. По външните признаци е това.

23293

11

Стефан

03.02 2017 в 22:45

Да бе. Революцията е социално, и все пак вътрешно за дадено общество явление. А това си е чиста работа външна агресия.

23293

9

Стефан

03.02 2017 в 22:29

Може и да има, ти чел ли си тоя закон? И аз не съм.
Тяхна си работа, въпроса е че това е опит за преврат, а не какво па що с някъв си закон, и някаква си корупция.
 
X

Да помогнем на украинските деца!