Румънски министър подаде оставка заради масовите протести

OFFNews Последна промяна на 02 февруари 2017 в 11:24 7145 22

Министърът на бизнеса, търговията и предприемачеството Флорин Жиану подаде оставка заради много хилядните протести в страната. 

Жиану обяви решението си тази сутрин на страницата си във Фейсбук. 

Десетки хиляди румънци излязоха вчера на пореден протест след решението на кабинета да декриминализира група корупционни престъпления в полза на политици. 

Правителството прие промените в Наказателния кодекс на вечерно заседание, като наредбата влиза в сила, без да минава за разглеждане в парламента. 

Една от основните промени е, че за злоупотреба със служебно положение ще се смятат само случаите, в които щетата е по-голяма от 200 000 леи (44 000 евро). Според друга промяна - в Наказателно-процесуалния кодекс, дела по сигнал за нарушение могат да бъдат започвани, само ако сигналът е подаден не по-късно от шест месеца след престъплението.

Министър Флорин Жиану обяви, че подава оставка, защото "така му диктува съвестта, а тя не подлежи на преговори". 

Той допълни, че е мислил отговорно върху етичността на по-нататъшните си действия и за това как ще погледне в очите детето си и какво ще му каже след няколко години. 

"Да му кажа, че баща му е бил един страхливец и е гарантирал действия, които не споделя, или е избрал да излезе с вдигната глава от история, която не е негова", посочи Жиану. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38250

23

Denis Rizanov

02.02 2017 в 20:30

Да, да. Точно така!
Нали знаеш кое е казал "Аз цитирам само фактите. Надавам се изводите да може всеки да си направи сам, доколкото фактите са достатъчно красноречиви."? На 2016-06-23 21:42:52
)))))

38250

20

Denis Rizanov

02.02 2017 в 18:27

Ще го напиша още веднъж б-а-а-а-а--в-н-о, дано този път има ефект.
Едно е да бъдеш активен и да пишеш много постове, съвсем друго е да имаш 160-и-няколко поста и 10% от тях да са обръщение към Професора. Сега схващаш ли?
Още веднъж ти желая да си жив и здрав.
Другата претенция за "съществото на коментарите" виждам си я приел.
Както казва един съфорумец:
"Аз цитирам само фактите. Надавам се изводите да може всеки да си направи сам, доколкото фактите са достатъчно красноречиви."
На слука!

38250

18

Denis Rizanov

02.02 2017 в 17:04

Съгласи се, че няма как да си "наминаващ" при условие, че % от тук си заел... 75% от обема на коментарите. В това ми е била претенцията и името. Повече от "постоянстващ", не ли?
Айде стига толкова предложения за нови никове.
Бъди жив и здрав!
И коментирай само по същество.
)))))

новина: "Руски МиГ-29 падна в Средиземно море"
коментар: "Сигурно пушекът от комина на руската флотска гордост, димяща като дреднаут от 19 век е попречило на пилота да види палубата."
)))))

38250

17

Denis Rizanov

02.02 2017 в 16:59

Наминаващ , ще запазя добрия тон и още веднъж ще поднеса извиненията си.
Все пак отдалеч си личи, кой е как чете "евангелието". Аз визирах обръщенията ти, не под тази новина, а по принцип, като цяло. И това, че често ти използваш номера на поста вместо ника на опонента си, не трябва да те кара да си мислиш, че е трудно да се проследи към кого си се обръщал. Схващаш ли какво ти пиша или искаш дословни цитати?
А колкото до броя на постовете, то той може да служи като заключение за активност, но не и за "просене на внимание".

38250

14

Denis Rizanov

02.02 2017 в 15:37

13 кментара до момента. 7 твои.
Колко да си "наминаващ"?
А "просещ" защото като се обърна назад и виждам поне десетина твои "лични обръщения" към Професора удостоени с... мълчание.
Нищо лично. Щом толкова си се засегнал от фактологията, ОК. Извинявам се. Не ми е била това целта.
Спокоен и ползотворен ден.Само да знаеш, че в специализираната литература това "търсене на внимание" има собствен термин.
И да, лекува се.