Чехия замрази проект за строеж на два нови ядрени реактора

OFFNews 10 април 2014 в 20:26 3299 2

АЕЦ Темлин

Снимка Снимка: Уикипедия

АЕЦ Темелин

Чешката енергийна компания ЧЕЗ спира търга за строеж на два нови реактора в ядрената централа "Темeлин", съобщава радио Český rozhlas.

Решението за отмяната на сделката, струваща 15 млрд. щатски долара, се появи ден след като чешкото правителство обяви, че няма да даде държавни гаранции за изграждането на двете нови мощности.

Аргументите на управляващите са, че цените на електроенергията в Чехия са твърде ниски и още инвестиции в сектора биха поставили държавата в икономически риск.

До финала на анулирания днес търг достигнаха японско-американската фирма Westinghouse и руско-чешкият консорциум MIR.1200.

Изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш заяви в изявление до медиите, че настоява за яснота дали правителството ще предостави държавни гаранции за проекта.

Той допълни, че е необходима съвместна работа с държавата, тъй като има опасност в близките 20 години страната да се изправи пред недостиг на енергия, ако старите енергийни мощности не бъдат подновени.

Търгът сам по себе си е проблематичен, предвид факта, че 70% от ЧЕЗ е собственост на държавата и само 30% от нея се управляват от миноритарни акционери.

Ако търгът се осъществи и двата реактора бъдат построени, няма гаранция, че държавата ще успее да възвърне инвестициите си по проекта и да реализира печалба.

Освен това не се знае дали Чехия ще продължи политиката си относно развитието на ядрена енергия. Страната е изправена пред дилема в решенията си, тъй като все още липсва отговор от Брюксел за бъдещите цели за намаляването на въглеродните емисии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!