Британски министър подаде оставка заради скандал с полицай

Лъчезар Вълев 20 октомври 2012 в 12:58 1746 1

Подалият оставка министър Ендрю Мичъл. Снимка: thesun
Подалият оставка министър Ендрю Мичъл. Снимка: thesun

Британският министър Ендрю Мичъл е подал оставката си заради свада с полицаи, охраняващи премиерската канцелария на „Даунинг стрийт” 10 в Лондон, предаде Би Би Си.

Мичъл, който е парламентарен секретар на управляващата Консервативна партия на премиера Дейвид Камерън, е връчил оставката си след силния обществен натиск заради поведението му. 

Гневът на политика бил предизвикан преди месец от въоръжената полицейска охрана, която го накарала да слезе от колелото си и да мине през по-малката врата за пешеходци, а не отворила основната желязна порта, която прегражда улицата. 

Мичъл изругал и нарекъл полицаите „плебс” (от лат. "плебей", бел. авт.), пише таблоидът "Сън".

Вестникът пише, че той гневно се обърнал към един от служителите с думите: „Трябва да си знаеш шибаното място. Ти не управляваш това шибано правителство”!

Британският политик отрече да е наричал полицаите "плебс", но призна, че е използват лош език спрямо тях, които те не му позволили да мине с велосипеда си през главния вход. 

Скандалът навреди на консерваторите, изправени пред нарастващи обвинения, че привилегированото положение на Камерън и други партийни дейци, включително Мичъл, ги откъсва от избирателите им. 

Мичъл ще бъде заменен от Джорд Янг, бивш ръководител на долната камара на парламента. Британските медии подчертават, че той също е велосипедист и е завършил елитния колеж Итън, където е учил и Камерън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!