Братовчед на Николай Младенов издал паспорта на Боевски

Юлиан Христов 24 октомври 2013 в 12:10 5344 5

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов
Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов

Временният паспорт, с който осъденият на 9 години затвор в Бразилия тежкоатлет Гълъбин Боевски се върна изненадващо в сряда, е издаден още на 11 октомври от българското посолство във Федеративната република.

От Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха в четвъртък, че издаването на паспорта било направено още преди две седмици по искане на спортиста. Боевски е искал да бъде назначен на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието, за което му трябвали документи. 

От дипломатическото ни представителство в Бразилия, което се ръководи от Чавдар Николов - братовчед на бившия външен министър Николай Младенов, обясниха, че са били наясно с освобождаването на Боевски преди два дни. Посолството е разполагало с информация, че българинът ще бъде освободен още в 16.00 часа на 22 октомври т.г. (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай.  Час и половина по-късно Боевски е излетял за България, като, според посланик Чавдар Николов, посолството не е било информирано предварително за това.

Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия и се потвърждава от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция, обясняват от МВнР.

По-рано днес стана ясно, че българските власти са изненадани от връщането на Боевски у нас. В МВнР, Министерството на правосъдието (МП) и при главния прокурор не е постъпвала официална информация за това защо осъденият на 9 години българин се връща у нас. 

До момента остава неясно защо властите у нас не са уведомени предварително. Чавдар Николов, който оглавява посолството от януари 2013 година, е дипломат от кариерата със солидна подготовка и професионален опит. Той работи в системата на Външно от 1971 година, като преди това е завършил магистратура в Московския държавен университет по международни отношения. Като младши дипломат е бил на задграничен мандат в Гана, Колумбия и в бивша Югославия. В последствие е генерален консул в Канада, извънреден и пълномощен посланик на България в Бразилия (1993 – 2000 г.) и посланик на България в Куба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!