3 варианта за освобождаването на Боевски

OFFNews 24 октомври 2013 в 08:27 11651 14

Адв. Марин Марковски
Адв. Марин Марковски

Има три правни възможности за причините за освобождаването на Гълъбин Боевски от бразилския затвор, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров и на специалиста по наказателни дела авдокат Марин Марковски.

Двамата посочиха, че не знаят конкретните причини за завръщането на бившия олимпийски шпампион, но очертаха теоретичните възможности.

Първият вариант е осъденият да бъде помилван с едностранен акт на президента на Бразилия, обясни в студиото на Нова телевизия адв. Марковски.

Той обаче смята, че става въпрос по-скоро за втора възможност - подаден молба от адвоката на осъдения до бразилския съд, с която се иска преразглеждане на делото заради сериозни доказателства в полза на Боевски.

В телефонно включване в прдаването гланият прокурор Сотир Цацаров посочи и трета опция - т.нар. правна фигура "експулс", каквато няма в българското законодателство, но я има в бразилското. Така може да бъде освободен и човек с влязла сила и неотменена присъда при определени обстоятелства.

Цацаров обяви, че не е паавено споразумение за трансфер на осъдено лице между България и Бразислия по случая "Боевски". Главният прокурор обаче се озадачи защо МВнР ще забави с три дни доклада за случая. Няма как дипломатическата ни мисия в Бразилия да не разполага с информация, след като от нея е поискано издаване на временни документи за самоличност, каза Цацаров.

Адвокат Марковски е убеден, че Боевски е невинен и е лежал в затвора заради несправедлива присъда.

"Много често при наркотрафика се използват хора, които не знаят, че се използват за това. Например тираджиите - те могат да бъдат заредени с дрога и да нямат представа, че в камионите има наркотици", посочи Марковски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!