Властта в пълно неведение за връщането на Боевски

OFFNews 24 октомври 2013 в 10:49 6303 6

Гълъбин Боевски Снимка: Булфото
Гълъбин Боевски Снимка: Булфото

Отговорните институции, които би трябвало да имат информация за съдбата на осъдения в Бразилия световен шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски, са в неведение как и защо той се е върнал в България.

В Министерството на външните работи (МВнР), Министерството на правосъдието (МП) и при главния прокурор няма официална информация за това защо осъденият на 9 години българин се връща у нас. 

По официален път – не сме имали искане за изтърпяване на наказание в България. Министерството на правосъдието не е въвлечено в този случай и няма как да бъде, коментира пред журналисти вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Тя обясни, че от МВнР не постъпвала информация за това, че на Боевски е издаден документ за самоличност, с който той се е прибрал у нас.

"Учудващо е, че във Външно министерство не е имало информация от Посолството ни в Бразилия. Що се касае до Министерството на правосъдието – нямаме официално никаква роля тук, тъй като нямаме договор за правна помощ със съответната страна. Съдействие не ни е искано и по никакъв начин не е подхождано към нас", коментира Златанова. 

На въпрос – дали при подобни случаи от Външно министерство ги уведомяват, Златанова каза: "Досега в моята практика не съм имала такъв случай, но се надявам в бъдеще да ни уведомяват."

Златанова каза, че следващата седмица ще направи среща с главния прокурор и министъра на външните работи, за да бъде изработен механизъм как да се действа при подобни случаи. 

За Външно в случая няма мистерия - Боевски е напуснал Бразилия с временно издаден паспорт на 22 октомври от българското посолство, каза пред БНТ говорителят на министерството Ивайло Кашканов. "Не знаем все още какви са мотивите на съда, но това решение е суверенно право на бразилските власти", уточни Кашканов. 

Няма изненада в освобождаването на Боевски, смята той. Според него българското посолство е било предупредено.

Главният прокурор Сотир Цацаров също не бил наясно защо Боевски се връща у нас. Пред журналисти той сподели свои хипотези за това. 

"Пристигането на Гълъбин Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на Българска прокуратура с бразилска, а както разбрах снощи и на каквито и да е действия, в които е ангажирано Министерство на правосъдието. Не мога да кажа дали има нещо нередно. МВнР би трябвало да разполага с информация. Те най-малко трябва да имат информация за крайния акт на бразилските власти, заради който Боевски е на свобода. Не знам защо от министерството чакат доклад вече три дни. Не знам дали е помилван. Не мога да ви кажа какви са мотивите за освобождаването му", коментира той. 

Цацаров обясни, че в случая става въпрос за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното право. "Мога само да предполагам какъв е този акт – този акт може да бъде помилване, но не е. Доколкото разбрах, се касае за правна фигура, която бразилското право нарича експулсно осъдено лице, тоест лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено на лишаване от свобода и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание, а се изпраща в страната на която е гражданин", обясни Цацаров

Гълъбин Боевски се прибра вчера изненадващо в България с полет от Париж. "Няма какво да кажа", бяха думите му на излизане от летище София. Обръщайки се към БНТ, спортистът само добави по повод на процеса срещу него, който беше следен внимателно от българските медии: "Беше важно за вас преди две години, вече не е важно!" На въпрос дали е оневинен, Боевски отговори кратко: "Айде сега". След това той се качи на такси и замина в неизвестна посока.

През май 2012 година той получи 9 години и 4 месеца затвор по обвинение за трафик на кокаин. Той беше задържан на летище в Сао Пауло през октомври 2011 година с 9 килограма наркотик в багажа си. Оттогава е в затвор в Бразилия.

Според ексшефа на разформированата ГДБОП Станимир Флоров кокаинът, който Боевски е пренасял, е бил предназначен за български пазар. За количеството, с което е бил заловен, тежкоатлетът е трябвало да прибере поне 250 хил. евро. Според Флоров Боевски и бил проверен щателно, тъй като бразилските власти са поставили българите в графата “рискови пътници”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови