Борис Джонсън: Великобритания може да обяви край на преговорите с ЕС и без сделка

OFFNews 08 декември 2020 в 18:33 2647 0

Британският премиер Борис Джонсън заяви днес, че Великобритания може да обяви край на преговорите за търговските отношения с ЕС след Брекзит и без да бъде постигната сделка. Това изявление той направи ден след като прие да се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази седмица в последен опит да се излезе от безизходицата в преговорите, предаде Ройтерс.

И двете преговарящи страни призоваха за компромис в преговорите с цел постигане на сделка до края на годината, но засега такъв няма нито от едната, нито от другата страна.

Откакто Великобритания излезе от ЕС двете страни преговарят за търговско споразумение, но нямат консенсус по три въпроса: риболовните права, гаранциите за лоялна конкуренция и начините за разрешаване на бъдещи спорове. Това увеличава перспективата за един кошмарен за бизнеса сценарий - да няма споразумение, съгласно което да се управлява годишната търговия в размер на около 1 трилион долара.

Днес Джонсън каза, че до последно ще полага усилия да бъде постигната сделка. Но допълни, че ако трябва да се стигне до австралийското решение, то това също е добре за страната защото тя ще просперира във всеки случай. Австралия няма споразумение за свободна търговия с ЕС, което означава, че търговията с нея се осъществява съгласно правилата на Световната търговска организация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови