Във Великобритания започват ваксинациите срещу COVID-19, първият ваксиниран е на 90

400 000 британци ще бъдат ваксинирани с първата вълна

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2020 в 09:15 2600 0

Снимка АП/БТА

90-годишната Маргарет Кийнан от Северна Ирландия бе първият пациент във Великобритания, на когото бе поставена ваксината на "Пфайзер".

От днес във Великобритания стартира програмата за масово ваксиниране на населението срещу COVID-19. Това ще става в избрани от здравните власти болници, отговарящи на изискването ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ да бъде складирана при минус 70 градуса, предаде БТА.

90-годишната Маргарет Кийнан от Северна Ирландия стана първата ваксинирана британка. Втори пък бе възрастен мъж на име Уилям Шекспир.

В навечерието на първото инжектиране на дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“ ръководителят на националното здравеопазване сър Саймън Стивънс заяви, че „това е повратен момент в битката срещу коноравируса“.

Стивънс отбеляза, че ваксинирането ще продължи поне до следващата пролет и предупреди хората междувременно да бъдат много внимателни.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок написа в социалната мрежа Туитър, че дози от ваксината са разпратени във всички части на Обединеното кралство.

Властите публикуваха и пълен списък от девет приоритетни категории, като на първо място са възрастните обитателите на домовете за социални грижи и техния обслужващ персонал и хората над 80 години.

В Шотландия, Уелс и Северна Ирландия първите инжекции също ще бъдат поставени в болници, заради изискването на съхраняване на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтек“.

Първите 800 000 дози от общо 40 милиона поръчани пристигнаха от Белгия, което означава, че 400 000 британци могат да бъдат ваксинирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови