Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Борис Джонсън отрече да е казал, че предпочита да се трупат тела вместо трети локдаун

OFFNews 27 април 2021 в 10:11 3104 0

Снимка Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън отрече публикация във вестник, според която е казал, че предпочита да се трупат хиляди трупове, вместо да разпореди трети локдаун. 

Джонсън е изправен пред поток от разнообразни обвинения в медиите - като отрича всички - от проблемното начало на овладяването на кризата COVID-19 до въпроси кой е финансирал ремонтите на официалния му апартамент. 

Вестник Дейли Мейл цитира неидентифицирани източници, според които през октомври, малко след като се съгласява на втори локдаун, Джонсън казва на среща на Даунинг Стрийт: "Стига с тия шибани локдауни - оставете телата да се трупат с хиляди."

Запитан дали е направил забележката, Джонсън каза пред телевизията: „Не, но отново мисля, че важното нещо е, че това, което хората искат от нас като правителство, е да продължим и да се уверим, че локдауните работят и те го правят."

През годините Джонсън многократно правеше гафове и кризи по отношение на Брекзит и разкритията за изневерите му. Сега той сега се бори с редица обвинения, които според опонентите му показват, че е негоден за длъжността си. Той и неговите поддръжници отричат всички тях.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър, който определи правителството на Джонсън като "мърляво", заяви, че е изумен да от публикацията на Дейли Мейл. 

"Ако той е казал тези неща, трябва да го обясни", каза Стармър.

Джонсън наложи трети локдаун през януари, въпреки че критиците му твърдят, че той е можело да бъде избегнат, ако беше поддал на натиска от висши министри да направи втория локдаун по-строг.

Великобритания има петия по големина в света официален брой на жертвите на COVID-19 със 127 681 смъртни случая след САЩ, Бразилия, Мексико и Индия, според Медицинския университет "Джон Хопкинс".

Джонсън под огън

Миналата седмица Даунинг Стрийт посочи бившия главен съветник на Джонсън Доминик Къмингс като източник на обвинения срещу премиера. Но Къмингс отрече, и заяви, че Джонсън е некомпетентен и непочтен.

Джонсън (56 г.) и Къмингс (49 г.) бяха близки съюзници по време на референдума за Брекзит и предизборната кампания на Джонсън през 2019 г., но внезапно напусна премиера в края на 2020 г.

Къмингс заяви, че Джонсън е планирал да накара далители да платят тайно за ремонта на апартамента му на Даунинг Стрийт, но министъра на отбраната Бен Уолъс заяви, че Джонсън е поел сам разходите, без да уточни дали е получил недеклариран заем от политически дарители за това.  

Говорителката на Джонсън каза, че всички дарения, подаръци и обезщетения са декларирани правилно и че не са използвани партийни средства за плащане на ремонта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!