Как Борис Джонсън е финансирал ремонт за 200 000 евро на Даунинг стрийт?

Опозицията иска проверка на разходите след изказвания на бившия му съветник

OFFNews 25 април 2021 в 16:54 3638 0

Снимка flickr/CC BY-NC-ND 2.0

Премиерът на Великобритания Борис Джонсъс е искал дарители тайно да плащат за скъп ремонт на апартамента му на Даунинг стрийт. Това заяви Доминик Къмингс, който беше ключов съветник на Джонсън за кампанията за Брекзит и изборите през 2019 г., след което двамата развалиха отношенията си. Къмингс е казал на премиера, че плановете му са „неетични, глупави, вероятно незаконни“.

Правителството заяви в петък, че Джонсън сам е покрил разходите за ремонт на апартамента, оценяван на около 230 000 евро. Но опозиционната Лейбъристка партия заяви, че премиерът трябва да обясни как се е сдобил с парите, с които е платил за дейността. 

Стив Рийд, говорител на лейбъристите, каза, че правителството трябва да публикува всяка кореспонденция, свързана с плащания или дарения за ремонта.

Тe искат и по-широка независима комисия, която да проучи етиката и стандартите на правителството след лобистки скандал с участието на бившия премиер Дейвид Камерън, който се опита да накара министри да помогнат на вече фалиралата финансова компания Грийнсил кепитъл. 

"Това, което знам, е, че премиерът лично е поел разходите за обновяването на апартамента и това е, което хората във Великобритания искат да знаят", заяви Лиз Тръс, министър на търговията на Великобритания, пред телевизия Би Би Си в неделя.

Тръс отказа да коментира дали първоначално дарител е платил за ремонта на апартамента на Даунинг Стрийт, а Джонсън след това е върнал парите на дарителя.

"Премиерът е поел разходите и всичко ще бъде декларирано в съответствие (с правилата), включително за данъчни цели", каза тя.

Британските вестници съобщиха, че настоящите съветници на Джонсън се притесняват, че Къмингс ще отправи още по-сериозни обвинения, когато следващия месец говори пред парламента относно управлението на правителството на пандемията от коронавирус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови