Бой в грузинския парламент заради проект за регистрация на чуждестранните агенти

OFFNews 06 март 2023 в 20:48 2610 5

бой

Снимка Стоп кадър Нова тв

В грузинския парламент се стигна до бой.

Проектозаконите за прозрачност на чуждестранното влияние и за регистрация на чуждестранните агенти доведоха до грозни сцени и бой в грузинския парламент.

Опозицията обвинява управляващите, че иска да използва закона за чуждестранните агенти за репресии срещу медии, политици и неправителствени организации. А управляващите настояват, че обществото трябва да знае кои организации получават пари от чужбина

В Тбилиси се провеждат протести.

Новите проектозакони, инициирани от депутати от Движението за народна власт (което е в парламентарно мнозинство с управляващата партия "Грузинска мечта"), поляризираха политическите сили и обществото в Грузия. Поддръжниците им виждат в тях начин да се защитят принципите на суверенитета на страната, докато противниците им се опасяват за бъдещето на европейската интеграция на Грузия и посочват как тези закони са се превърнали в инструмент за политически репресии в Русия.

Законът за чуждестранните агенти предвижда създаването на регистър на медиите и НПО, които са финансирани с повече от 20% от чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

230

5

Far Rider

12.07 2023 в 08:50

В Грузия управлява проруски ориентирана партия. Законът е пълно копие на руския закон за "чуждестранните агенти". Един път беше предложен, но грузинската опозиция организира протести. По стар комунистически обичай тези протести бяха смачкани с полицейско насилие. Сега е втория път в който се предлага да се приеме този закон. И няма място за думата "прозрачност". Защото всеки е длъжен да декларира приходите. Става дума за репресивен закон срещу финансираните от чужбина. Включително конфискация на имуществото и затвор. Приемането на този диктаторски закон ще затвори вратите на Грузия за ЕС. И управляващите го знат. Това им е целта; да спрат свободната информация и влизането в ЕС. С един куршум - 2 заека!

230

4

Far Rider

12.07 2023 в 08:46

Valioka, "грешките" на Украйна и Грузия са всъщност резултат на руското влияние и хибридната война. Да не забравяме, че в Задунайская губерния генерал-губернатора само до преди месец водеше ясна и последователна политика в полза на Русия. В Народното събрание трета по брой на парламентаристи имаме проруска партия! Според планът на Путин за разбиване на НАТО и извършване на десант на черноморското крайбрежие президента щеше да даде заповед да не се оказва съпротива! Украйна беше в период на освобождаване от руското влияние когато и бяха отнети територии. А западните държави се направиха на "ни чул, ни видял" за да не разсърдят Путин.

4738

3

Того

07.03 2023 в 05:06

Само закона да не е като този на копейките в България.

-132

2

Obiwan

07.03 2023 в 03:00

Във всяка държава трябва да се знае кой на кого плаща, но без това да се превръща в репресивен апарат. Когато в Ютюб видео качено от RT се отбелязва като "state sponsored media", е чудесно. Аз съм съгласен с това. Но не може за RT да а за Америка за България не. В истинската демокрация, чисто юридически не може има двоен аршин. Или това просто не е демокрация. Държава в която истината е по по най нашата, не е демокрация. Не може цял свят да мъмри държавата система в Русия, а в същото време да цензурира и да прекарва двоен аршин. Защото това само доближава до 1984, ама не само Русия и Китай, Ами и ЕС и УСА. Извинения от типа "това е пропаганда" ги видяхме колко струват след като преди няколко дни излезе официален извод на американско разследване, че ковид най-вероятно е излязъл от лаборатория. А какво правихме две години в социалните мрежи ако някой си позволеше да спекулира с тази "теория на конспирация"???

318

1

Valioka

06.03 2023 в 23:01

Истината е, че Украйна доста закъсня... Боли ме много, но това е голата истина - загубиха бая време в колебание относно ориентацията си и отвориха врата за орките да нахлуят на тяхна територия. Сега не иска да ги критикувам, мога само да им съчувствам и да правя всичко по силите си да им помогна. Грузия в момента прави същата грешка... Грешка ли е, закономерност ли, руски мангизи ли са, не знам. Но ако продължават да се правят на Лили Иванова, ще ги последва същата участ - ще трябва с кръв да изкупуват свободата си от нахлулите орки...