Бунтовници обявиха халифат в Ирак и Сирия

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2014 в 11:17 5466 5

Ислямистката въоръжена групировка "Ислямска държава на Ирак и Леванта" (ИДИЛ) обяви, че създава халифат - ислямска държава, на територията на контролираните от движението земи в Ирак и Сирия.

Групировката обяви и лидера си Абу Бакр ал-Багдади за халиф и "лидер за мюсюлманите навсякъде." Лидерът ще бъде обявен като халиф Ибрахим.

„Шурата (съветът) на Ислямската държава се събра и обсъди въпроса за халифат. Ислямската държава реши да основе Ислямски халифат и да издигне халиф на държавата на мюсюлманите”, заяви говорителят на ИДИЛ Абу Мохамад ал-Аднани.

Създаването на халифат, управляван от строгите ислямски закон, отдавна е цел на много джихадисти, припомня BBC. 

Междувременно, армията на Ирак продължава офанзивата, с която опитва да върне контрола над северния град Тикрит, който беше завзет от ИДИЛ на 11 юни. 

Обявяването на новата държава става в първия ден на свещения за мюсюлманите месец рамазан. Декларацията прави препратки към възхода на исляма, когато последователите на пророка Мохамед завладели обширни територии в Средновековието. Ислямската държава оспорва границите, установени от Великобритания и Франция през 20-ти век, след разпада на Османската империя. От ИДИЛ обявиха, че ислямската държава ще се простира от Алепо в Северна Сирия до Дияла в източната част на Ирак.

Арабският халифат възниква през 7-9 в. в резултат на завоеванията на арабите. Първоначално ядро на халифата става създадената от Мохамед в началото на 7 век в Хиджаз (Западна Арабия) мюсюлманска община, наречена умма (нация, народ). В резултат от арабските завоевания е създадена огромна държава, включвала Арабския полуостров, Ирак, Иран, по-голямата част от Задкавказието, Централна Азия, Сирия, Палестина, Египет, Северна Африка и по-голямата част от Пиренейския полуостров.

Халифите са смятани за наместници на пророка Мохамед на земята. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.06 2014 в 18:39

На арабеските им се еба мамата.
Следващите 50 години ще се избиват взаимно. Европа ще се бори с емигранти и джихадисти, пък световния жандарм ще граби безмилостно, безпрепятствано и безнаказано.

Да ви е честит новият световен ред!

30.06 2014 в 15:00

За комунистическата бетонена глава, САЩ са виновни за всичко.

30.06 2014 в 13:30

Киликандзер, в САЩ не са прости, както смяташ. И там има кръгове и кръгове, хора и хора. Зад управниците на САЩ които са пионки, управлявани от онзи кръг, за който се твърди стояла имперска съюз-организация, която искала да враствува над света, а тя създаде и нацистите от Третият райх и вероятно и тия, има разни други интереси. Често те са в разрез и с интересите и на САЩ. Тоест, за тях САЩ е същото, в което превърнаха Германия, през втората световна война - икономика, за обслужване на имперски амбиции. Всички тия войнствуващи джихадисти са техни пионки. Управляват ги лидери, а те са слуги на един лидер, който пък е или част или слуга на тия имперски лица, както Адолф бе слуга на тези интереси. И затова плюенето на САЩ е също толкова нелепо, както и превъзнасянето на СССР, и БКП, защото и СССР бе окупиран от евреи глобалисти и там бе един Райх. И то се видя че и там и тук е почти едно и също. Все уж в името на хората, на народа бяха лозунгите и благата, а реално бяха в интерес на грухировките на власт... Както Хитлер погуби милиони невинни германци, за да обслужва империализма, така и тия ИСИЛ са същите... убиват невинни за да установят една тирания с един диктатор халиф, емир, султан, цал, крал, .... шеф. И понеже се говори, че искат някои да възродят империята на ОМеАД-ите, а тия джихадисти се обличат точно по техният модел, като нинджи омотани целите и с този символ, то вероятно това е част от плана. И почти сигурно е, че имперските амбиции на тия хора са същите по същият сценарий както на ОСманската, Персийската, Вавилонската, Хитлеристката, ...империи. Нищо по-различно. затова и няма защо да се чудим, че тия са финансирани и от саудитския двор и от тайни служби и кой ли не. Защото реално и в СИА има разни интереси. Те са на йерархически принцип и шефа нарежда на подчинените си. А, най-високите звена и секретни подразделения се управляват именно от назначени или лично поставени от този имперски кръг лица. Може дари икиборги да са, ние не знаем? Дали се наричат Труе-Аллиен или Трее Райхе или Омеад Империал или Осмавв империал или Федерация...все тая. Важно е какъв е живота! Ако живота е справедливо и не тиранично организиран, тогава е хубаво! Ако е тирания както се прилага в много случаи по света, оа за някои неща и у нас, макар и не така по халифатски както тия, а с институционални наредби и пречки, то тогава е кофти. А има хола и в СИА, които не харесват някои гадории, но пък и не всичко зависи от всеки? До морала е! Трудно е да се каже, кои са тия, просто защото не знаеш кой какво прави и кой ги ръководи и финансира? Но щом налагат дивашка тирания, тоест силно диктатурна система, няма какво да имв се харесва! Това, което натрисат на хората е варваризъм, примитвна жестока диктатура, която унищожава купчина човешки и правилни неща в живота. А такива няма какво да им харесаш!

30.06 2014 в 13:22

Статията е за Близкия изток, кво коментираш САЩ? Доколкото знам, в САЩ никога не е обявяван халифат.

30.06 2014 в 12:43

Не знам кое е по-страшната алтернатива:
а) това е част от сложна конспирация на САЩ
или
б) САЩ са тъпи некадърници които не могат да предвидят геополитика отвъд 4-те мандат у дома...
Корумпиран циник ли е световния полицай, или просто некомпетентен? И двете не са на добре...