Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора за корупция

OFFNews 08 януари 2014 в 12:32 1648 3

Адриан Нъстасе

Бившият румънски премиер Адриан Нъстасе влезе в затвора за корупция, съобщиха световните агенции.

Нъстасе беше осъден на четири години лишаване от свобода за корупция и още три години за изнудване, но съгласно румънските закони ще излежи само по-голямата от двете присъди.

Според обвинителния акт през периода 2002 – 2004 г. в качеството си на премиер Адриан Нъстасе е получил неправомерно ползи на стойност около 630 000 евро. Те са главно от стоки, внесени от Китай, както и строителни и ремонтни работи на два негови имота в Букурещ и Корну.

Разследването показа, че земята, върху която е разположен един от двата имота, е закупен през 1998 г. от неговата адвокатска къща за около 11 000 евро при пазарни цени 25 пъти по-високи от тази сума.

Съпругата на Нъстасе Дана беше определена за съучастник и получи три години затвор условно. Двамата ще трябва да платят и глоба в размер на 1,8 млн. леи (около 900 000 лева).

Бившият румънски премиер се връща в затвора само година след като лежа в затвора за незаконно финансиране на кампанията си по време на президентските избори през 2004 г. Когато полицаи пристигнаха в дома му, за да го отведат, Нъстасе опита да се самоубие като се простреля във врата.

Нъстасе беше осъден на две години затвор, но излежа едва една трета от присъдата си. Той беше освободен предсрочно на 18 март миналата година след облекчение на присъдата заради неговата възраст и добро поведение.

Според настоящия румънски премиер Виктор Понта Адриан Нъстасе е жертва на режима на Траян Бъсеску. От политическа гледна точка случаят с Нъстасе е подобен на този на Юлия Тимошенко, коментира Понта.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews