Битката за Ракка започва до дни

ОFFNews 24 март 2017 в 13:47 5447 1

Битката за отвоюване на град Ракка, крепост на групировката "Ислямска държава" в Сирия, ще започне през следващите дни, каза френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Франс прес, предава БТА.

"Днес може да се каже, че Ракка е обкръжена и битката за града ще започне в идните дни", каза министърът пред френската новинарска телевизия "Се Нюз".

Ракка и иракският град Мосул, за чието освобождаване иракските сили воюват от средата на октомври, са двата главни бастиона на ИД.

"Битката ще е много тежка, но изключително важна, тъй като след завземането на тези два града - от иракските сили, от една страна, и арабско-кюрдските сили, от друга - "Ислямска държава" наистина трудно ще просъществува", каза Льо Дриан.

"Водачът на ИД Абу Бакр ал Багдади днес наистина е в трудно положение. Натискът трябва да продължи", добави министърът и отбеляза, че през следващите дни предстои среща във Вашингтон с американския му колега Джеймс Матис.

Относно Мосул Льо Дриан каза, че очаква пълното му превземане от иракските сили през следващите седмици. ИД ще загуби. Съвместната операция на иракските сили и коалицията, в която участва и Франция, ще доведе постепенно до завземането на Мосул, заяви той.

Франция участва в операциите срещу ИД с 1500 военни - летци, артилеристи и съветници на иракските сили. Френският министър на отбраната ще бъде днес в Лондон, за да се срещне с британския си колега Майкъл Фалън и с тримата ранени при атентата онзи ден френски гимназисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови