Белгия поиска Франция да върне „Триумфът на Юда Макавей” от Рубенс

02 февруари 2013 в 14:23 3366 0

Фрагмент от бароковия шедьовър на Рубенс
Фрагмент от бароковия шедьовър на Рубенс "Тиумфът на Юда Макавей" (1635 г.). Снимка: Музея на изящните изкуства в Нант

Картината „Триумфът на Юда Макавей” (Triomphe de Judas macchabée) от фламандския бароков гений Петер Паул Рубенс (Peter Paul Rubens; 1577-1640) отново стана причина за специфичните културни отношения между Франция и Белгия. Белгия поиска да й бъде върнато изнесеното през 1794 г. от френските войски платно, съобщи порталът FranceTV.

Президентът на Валония и на Френската общност в Белгия Руди Демот изпрати писмо до френския президент Франсоа Оланд и до министърката на културата Орели Филипети, в което им напомни за „близките отношения и приятелство” между двете страни и потвърди искането за връщането на картината.

През 2011 г. парламентът на Валония-Брюксел единодушно прие резолюция, съгласно която, правителството трябва да положи всички усилия, за да върне в белгийския град Турне (Tournai) творбата на Рубенс, която сега се намира в Музея за изящни изкуства в Нант (Musée des Beaux-Arts de Nantes). Миналата година, Демот веднъж отправи молба до френските власти, но от Париж заявиха, че не са получили официално искане от белгийската държава и апелът остана без отговор.

Рубенс рисува „Триумфът на Юда Макавей” през 1635 г. по поръчка на епископа на Турне за местната катедрала, но в навечерието на Великата френска революция картината е иззета, а през 1801 г. по нареждане на Наполеон Бонапарт (Napoléon Bonaparte; 1769-1821) е предадена за съхранение в музея на Нант. По същото време, заедно с това произведение, френската войска „пленява” още една картината на маестрото - „Освобождаване на душите от Чистилището” (La délivrance des âmes du Purgatoire; 1635), но тя е върната през 1816 г.

„Триумфът на Юда Макавей” пресъздава историята на Макавеите, петима братя от Модин, предвождани от Юда, които застават начело на прочутото въстание (167-160 г. пр. н.е.) срещу управляващата династия на Селевкидите. Тя е създадена след смъртта на Александър Македонски през 312 г. пр.н.е. от началника на неговата конница генерал Селевк I Никатор (356-281 пр.н.е.) и започва да налага политика на елинизация на Юдея. Въстанието на Макавеите успява, а победата се отбелязва с еврейския празник Ханука.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови