Българин е осъден за пране на милиони долари в САЩ

OFFNews 29 септември 2020 в 17:23 4768 0

Българинът Росен Йосифов бе признат за виновен за пране на милиони долари от съда в Кентъки. Според обвинението чрез борсата си за криптовалута "RG Coins" 53-годишният мъж е ръководил организация, която се занимава с международни аукционни измами. Съдът твърди, че пострадалите от машинациите българина и румънци са най-малко 900 американски граждани.

Делото срещу българина е продължило 2 седмици. Обвиненията към него са две – заговор за пране на пари и за рекет, пише изданието „Коинтелеграф“. За всяко от тях той може да получи до 20 г. затвор. Наказанието му ще бъде определено на 12 януари 2021 г.

В началото на миналата година САЩ поискаха екстрадацията на Йосифов. Два месеца по-рано - през декември 2018 г., той беше арестуван в България, а обвиненията към него бяха, че е бил съучастник на румънци в престъпна операция.

Според обвинението групата, в която е участвал и Йосифов, е публикувала реклами в популярни тръжни платформи като
„eBay“ и „Craigslist“ за стоки с висока стойност, например несъществуващи превозни средства.

По данни на властите в САЩ измамниците са предоставяли на жертвите си фалшиви документи и фактури, включващи търговските марки на реномирани компании, за да изглеждат сделките истински, и дори са наемали кол центрове и
„помощен персонал“, за да разсеят притесненията на купувачите си.

След плащанията Йосифов обръщал средствата в крипто активи и е превеждал приходите на офшорни перачи на пари, пише още американското издание.

Съдът е установил, че той съзнателно е предоставял услуги чрез престъпния синдикат поне от септември 2015 г. до декември 2018 г., обменяйки биткойни на стойност повече от 4.9 милиона долара за четирима други членове на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови