България повишава разходите за отбрана, но остава под нормата от 2% от БВП

Георги Ангелов 27 юни 2022 в 16:58 1627 0

Йенс Столтенберг НАТО
Йенс Столтенберг очаква разходите за отбрана да са минимум 2% от БВП

България повишава разходите за отбрана със 7,49 на сто спрямо данните за миналата година. Това сочат данните на НАТО за военните разходи за миналата година представени днес. 

Тази България ще отдели за отбрана 1,67 на сто от БВП. От 30-те страни в алианса само САЩ, Гърция, Полша, Литва, Естония, Великобритания и Латвия вече са постигнали целта отбранителните разходи да бъдат равни на два процента от БВП, показват данните. 

България влага 22,6 на сто от средствата за отбрана за осигуряване на оборудване. Повечето държави от НАТО, както нашата, изпълняват целта 20 на сто от военните разходи да бъдат предназначени за средства за отбрана. В същото време България харчи 56.77 % от всичките си разходи за издръжка на персонал, тоест повечето пари за отбрана отиват за заплати, а не за инвестиции в оборудване и инфраструктура. По-голям процент за персонал дават само Италия, Португалия и Испанния. 

За осма поредна година се наблюдава ръст на отбранителните разходи в алианса, заяви на пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че още 19 страни от пакта до края на годината се предвижда да постигнат военни разходи, равни на два процента от БВП и занапред това ще бъде минимумът, който се очаква от съюзниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови