Байдън: Тръмп е заплаха за демокрацията в САЩ

OFFNews 06 януари 2022 в 17:48 1483 0

Снимка Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че представлява постоянна заплаха за американската демокрация. Обвинението той отправи в реч по повод годишнината от смъртоносната атака срещу Капитолия, извършена от поддръжници на Тръмп, предаде Ройтерс.

Днес се навършва година от щурма на Капитолия. След пламенна реч на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, стотици негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса и изпочупиха всичко по пътя си. Тогава те обсадиха и залата, в която депутатите се бяха скрили.

В речта си Байдън предупреди, че неверните твърдения на Тръмп, че изборите за президент през ноември 2020 г. са били откраднати от него чрез широко разпространени измами при гласуването, могат да нарушат върховенството на закона и да подкопаят изборите в бъдеще.

"Трябва да сме абсолютно наясно какво е вярно и какво е лъжа. Ето каква е истината: Бившият президент на Съединените щати на Америка е създал и разпространил мрежа от лъжи за изборите през 2020 г. Той направи това, защото цени властта повече от принципите", заяви Байдън, цитиран от БТА.

Президентът на САЩ допълни, че "на днешния ден преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана".

"Волята на народа беше атакувана. Конституцията, нашата Конституция, беше изправена пред най-сериозната заплаха", заяви той.

По думите му за първи път в "нашата история президент не просто е загубил изборите, а се е опитал да предотврати мирното предаване на властта". Той осъди Тръмп за това, че е гледал безредиците по телевизията "и не е направил нищо в продължение на часове".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови