Щурмът на Капитолия. Година по-късно

Елена Николова 06 януари 2022 в 16:55 3747 0

Снимка архив

Днес се навършва година от щурма на Капитолия. На 6 януари 2021 г., след пламенна реч на тогавашния американски президент Доналд Тръмп, стотици негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса и изпочупиха всичко по пътя си. Тогава те обсадиха и залата, в която депутатите се бяха скрили.

Социалните мрежи бяха заляти от потресаващи кадри на атаката. Разпространени бяха и снимки на изпочупените врати, прозорци, мебели и всичко, застанало на пътя на гневната тълпа.

Но преди да се стигне до там... В края на 2020 г. станаха ясни резултатите от президентските избори в страната. Основни претенденти бяха демократът Джо Байдън и борещият се за втори мандат Доналд Тръмп. Оспорваната надпревара спечели Байдън, и както следва - по-късно беше провъзгласен за 46-ия президент на Америка.

Победата му разбуни духовете на голяма част от недоволните от загубата на Тръмп. В общественото пространство се появиха спекулации, че изборните резултати са фалшифицирани. Подобни спекулации повтаряше и самият Тръмп, който отказваше да приеме загубата и твърдеше, че победата му е отнета несправедливо.

Каква е истината? Версията за фалшифицирания изборен резултат впоследствие беше отхвърлена от съдилищата и участниците в изборния процес.

На 6 януари 2021 г., по време на митинг във Вашингтон, Тръмп отново повтори тезата си за измамата на президентските избори и призова поддръжниците си да влязат в Конгреса:

„Трябва да покажете сила и трябва да бъдете силни. Знам, че всеки тук скоро ще се отправи към Капитолия мирно и патриотично, за да се чуе гласът му.“

Впоследствие тези негови призиви доведоха до процедура по импийчмънт - само 13 дни преди края на мандата му.

Разследването, присъдите и загиналите

След щурма на Капитолия Министерството на правосъдието и Федералното бюро за разследване започнаха мащабно разследване на случая.

Месеци след атаката разследващите са анализирали кадри от „Деня на страшния щурм“, стотици хиляди профили в социалните мрежи, както и сигнали на граждани.

Резултатът: над 700 образувани дела. Над 150 души са се признали за виновни. Близо 30 души са осъдени на лишаване от свобода, а други близо 40 - на домашен арест или пробация.

Повечето, признали се за виновни за участие в щурма на Капитолия, са с незначителни обвинения.

Разбира се, изключение правят някои главни фигури - като Шаманът на QАnon. Джейкъб Чансли беше осъден на 41 месеца затвор, след като се призна за виновен, че е възпрепятствал официална процедура в сградата на американския Конгрес, в момент на потвърждаването на избирането на Джо Байдън за президент на САЩ.

Най-тежката присъда – 5 г. лишаване от свобода, е наложена на 54-годишния Робърт Скот Палмър. Той е бил един от първите, щурмували Капитолия.

При атаката загинаха четирима души, а над 140 полицаи бяха ранени.

Ашли Бабит, ветеран от военновъздушните сили, беше застреляна смъртоносно от полицай, когато демонстрантите се опитаха да нахлуят в Камара на представителите.

Кевин Д. Грийсън почива от сърдечен удар, падайки на тротоара западно от Капитолия.

Розан Бойланд е станала жертва на тълпата, а Бенджамин Филипс, основателят на про-Тръмп сайта Trumparoo, получава инсулт, пише NYT.

Справедлив протест срещу „фалшифицираните“ избори? Или атака срещу американската демокрация?

Докато властите в САЩ разследват случая, привърженици на Тръмп се опитват да тушират скандала и да отклонят вниманието от него. През изминалата година отделни представители на Републиканската партия и крайни консервативни медии се опитаха да представят събитията от 6 януари като мирен протест, а насилието - като провокация на внедрени от "крайната левица лица".

През ноември водещият във Fox News Тъкър Карлсън в прайм тайм излъчи 3 специални предавания - Patriot Purge, в които интервюира десни активисти. Те твърдят, че разследването на ФБР е несправедлива политическа репресия срещу консерваторите и "лява чистка срещу наследниците-американци“. Карлсън интервюира и участници в щурма.

Съвместно проучване на Associated Press и на Центъра за изследвания на обществените въпроси показва, че 4 от 10 републиканци определят атаката, при която загинаха четирима души, като насилие. При демократите числата са различни – всеки 9 от 10.

Според Human Rights Watch причините за щурма на Капитолия не са сред разпространяващите се спекулации в обществото. Правозащитната организация смята, че в основата на атаката е расизмът.

В своя доклад HRW отбелязва, че по време на щурма е имало много расистки символи - като бойното знаме на Конфедерацията (дълго време символ на Южните щати, подкрепящи робството), бесилки и примки (символ на линчовете над чернокожи) и др.

Година по-късно...

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза пред Би Би Си, че днес президентът Байдън ще говори в Statuary Hall, част от комплекса на Капитолия, атакувана от тълпата миналата година.

Там, в своята реч, държавният глава ще акцентира на последиците от случилото се в Капитолия и "изключителната отговорност, която президентът Тръмп има за хаоса и касапницата".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!