Австрия и Германия затягат мерките за сигурност заради терористична заплаха

OFFNews 27 декември 2015 в 19:43 5664 4

Властите в Австрия и Германия са в повишена готовност заради опасност от терористичен акт. По-рано днес стана ясно, че контраразузнавателна служба е предупредила за евентуален атентат в Европа до Нова година. 

От германската и австрийската полиция уточниха, че към момента няма конкретна заплаха. Въпреки това празненствата по Нова година ще преминат при засилени мерки за сигурност. 

Предупреждението е за възможна атака със стрелба или бомба в големи европейски градове през следващата седмица. Няколко потенциални нападатели били на път за Европа. Това обаче не е сигурно, подчерта говорител на австрийската полиция. 

Като предохранителна мярка по улиците в Австрия и Германия са разположени повече полицаи.

„Имена на няколко предполагаеми ислямисти са споменати, които са проверени, като разследванията засега не са довели до конкретни резултати”, гласи комюнике на полицията във Виена, което беше огласено днес сутринта.

„В дните преди Коледа предупреждение от приятелски служби за сигурност беше изпратено до много европейски столици, като в него се твърди, че е възможна атака с експлозиви и стрелба на места с много хора между Коледа и Нова година”, се казва още в изявлението.

Вчера властите в Босна и Херцеговина информираха, че задържаните през седмицата 11 души по подозрения във връзки с „Ислямска държава” са планирали мащабен кървав атентат в Сараево на 31 декември.

В разпространен нов аудиозапис лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади обяви, че ударите на САЩ и Русия не са отслабили групировката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови