Асошиейтед прес след удара в Газа: Светът ще знае по-малко заради това, което стана днес

OFFNews 15 май 2021 в 18:33 4999 0

Снимка АП/БТА

Американската информационна агенция Асошиейтед прес (АП/AP) излезе с официална позиция, след като въздушен удар в Ивицата Газа разруши многоетажна сграда, в която се помещава и местната редакция на агенцията.

Всички служители са били евакуирани навреме, след като според медиите собственикът на сградата е бил предупреден за предстоящата атака. 

"Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на АП и други новинарски организации в Газа. Те отдавна знаеха местоположението на нашето бюро и знаеха, че там има журналисти. Получихме предупреждение, че сградата ще бъде ударена.

Търсим информация от израелското правителство и поддържаме контакт с Държавния департамент на САЩ, за да научим повече.

Това е изключително обезпокоително развитие. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот. Дузина журналисти и сътрудници на АП на свободна практика се намираха вътре в сградата и за щастие успяхме да ги евакуираме навреме.

Светът ще знае по-малко за случващото се в Газа заради това, което стана днес", се казва изявлението на президента и главен изпълнителен директор на АП Гари Пруит.

В сградата, която според различни източници е висока между 11 и 13 етажа, е била и редакцията на катарската телевизия "Ал джазира". Имало е и други офиси и жилища.

В Туитър израелската армия обяви, че ударът е бил срещу разузнавателни активи на "Хамас", а палестинската групировка е използвала медиите в сградата за прикритие и "човешки щит". Армията посочва, че цивилните са били предварително предупредени да напуснат сградата.

Не се съобщава за жертви при бомбардировката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови