Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Асад: Конфликтът в Сирия може да се разреши, ако САЩ и Русия подобрят отношенията си

OFFNews 30 декември 2016 в 12:11 2792 0

Сирийският президент Башар Асад изрази надеждата си, че конфликтът в Сирия може да бъде разрешен, ако Доналд Тръмп изпълни предизборните си обещания да подобри отношенията на Щатите с Русия. 

"Изпитваме умерен оптимизъм, защото не знаем каква политика ще следва той по отношение на Близкия изток като цяло, как ще комуникира с различки лобистки групи в Щатите, включително тези, които се противопоставят на всякакво решение в Сирия и каквото и да е подобрение на връзките с Русия", заяви Асад в интервю за италианската телевизия Canale 5, цитирано от ТАСС.

По думите на сирийския президент подобряването на отношенията между Вашингтон и Москва е полезно за целия свят и в частност Сирия. 

"Добрите отношения между тези две суперсили ще е от полза за почти целия свят, включително малки държави като Сирия. В това отношения можем да кажем, че решение за Сирия е възможно", коментира той,

Според Асад основен проблем е западната подкрепа за "терористични групировки" в страната. Това от своя страна дали своето отражение в Европа, където се извършват терористични атаки, смята президентът. 

"Коренът на проблема сега е в подкрепата на терористични групировки от Запада, може би не "Ислямска държава", но други групировки, обозначавани с етикети като "умерени" или "бели каски", за да се прикрие тяхната същност и да се постигнат собствени политически цели. Затова нищо не се проблема в Европа по отношение на тероризма, терористите все още извършват своите атаки необезпокоявани, ситуацията остава непроменена, защото западните представители не искат да се справят с въпроса сериозно", категоричен е Асад. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!