Арестуваха четирима членове на семейството на нападателя от "Шанз-Елизе"

OFFNews 20 юни 2017 в 12:08 2166 0

Снимка EPA

Френската полиция арестува четирима членове на семейството на ислямския екстремист, който загина вчера след неуспешен опит за атентат в центъра на Париж. 

Мъжът се вряза с автомобил в жандармерийски микробус на булевард "Шанз-Елизе" и бе смъртоносно ранен. В колата на нападателя бяха открити газови бутилки, автомат "Калашников" и пистолети. 

Нападателят беше идентифициран като Адам Дзазири, на 31 години. 

Задържани са бившата съпруга на Дзазири, неговият баща, брат му и неговата съпруга, съобщи Франс прес, позовавайки се на източник от правосъдната система, цитирана от БТА. 

Те са арестувани след обиск в жилището на семейството в Плеси-Пате, градче на 30 км южно от Париж.

Дзазири е родом от салафистко семейство, не е осъждан, но от 2015 г. е имал така нареченото "досие С" - според властите е представлявал потенциална заплаха за сигурността, тъй като е бил член на радикално ислямистко движение. 

Според бащата на Адам Дзазири той е имал регистрирано оръжие и се е упражнявал в стрелба. Информацията, че Дзазири е имал разрешително за притежание на оръжие въпреки своето "досие С", потвърждава и източник, запознат с делото. 

Френският вътрешен министър Жерар Колон обяви, че ще поиска в сряда Министерският съвет да удължи извънредното положение в страната от 15 юли до 1 ноември тази година.

Във Франция е въведено извънредно положение след атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж, в които загинаха 130 души. От януари 2015 до момента при атентати във Франция, по-специално срещу сили на реда, са загинали 239 души, допълва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!