Англия иска да следи хората в социалните мрежи, за да се бори с тероризма

ОFFNews 04 ноември 2014 в 15:58 3667 5

Снимка thenextweb.com

Туитър и Фейсбук са много важни за военните групировки в Близкия изток, затова технологичните гиганти трябва да предоставят специален достъп с по-големи правомощия на западните правителства, за да може да предотвратят бъдещи атаки, заяви шефът на британските шпионски служби Робърт Ханиган, цитиран от "Ройтерс".

Освен двете най-големи социални мрежи Ханиган посочи и WhatsApp като една от "командните мрежи на терористите".

Според него "Ислямска държава" използва силата на интернета, за да създава свои клетки по цял свят и то само четвърт век след създаването на мрежата. "Задачите на правителствата и разузнаванията са огромни - и те могат да бъдат изпълнени само с по-голямо сътрудничество от страна на технологичните компании. Ако компаниите оправдаят очакванията ни, това значи, че  разследващите и охранителните органи ще имат по-голям набор от законови средства за борба с тях", каза той.

Социалните мрежи отказаха коментар по въпроса.

Преди няколко седмици ФБР заяви, че криптираната информация на смартфоните пречи на борбата с тероризма, педофилията и престъпността и поиска компаниите да не я използват. 

В последно време - и особено след разкритията на Едуард Сноудън за мащабните следения на службите за сигурност на САЩ в интернет и не само - английските и американските правителства и правоохранителни органи настояват за по-голям достъп до интернет следенето и т.н., като обосновават това си желание с борбата срещу престъпността и най-вече срещу тероризма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови