Анализ: Готвача на Путин вече работи срещу него

OFFNews 18 октомври 2022 в 10:53 15280 7

Пригожин и Путин
Путин и Пригожин.

Собственикът на най-голямата частна армия в Русия - групата "Вагнер" Евгений Пригожин, известен като "Готвача на Путин", подкопава управлението на руския президент. Това се казва в новия анализ на Института за изследване на войната.

"Евгений Пригожин и свързаните с Вагнер социални медии все по-често коментират неефективността на традиционните руски военни институции и обществените проблеми, което може косвено да подкопае управлението на Кремъл. Пригожин отново заявява, че само войските на Вагнер действат в направление Бахмут, като отрича твърденията на Донецката народна република (ДНР), че в района действат сили на ДНР", пише в доклада.

От ISW посочват и че Готвача на Путин подчертава, че изцяло спонсорира цялото оборудване за своите войски, когато отговаря на въпрос дали руското Министерство на отбраната (МО) подпомага Вагнер с доставки.

"Свързаните с Вагнер канали в Телеграм публикуваха кадри, в които елементи от 126-та отделна гвардейска бригада за брегова отбрана на Черноморския флот благодарят на частната армия за това, че им е предоставила военно оборудване, след като по-рано руските военни публикувала видеообръщение относно липсата на достатъчно техника на Херсонската фронтова линия", посочват от Института.

Готвача на Путин призна, че е създал Вагнер, за да воюва с Украйна

Военните анализатори посочват и че освен това Пригожин е предложил да се гледа "реалистично на ситуацията в Бахмут, където украинците не желаят да се предават".

"Свързаните с Вагнер канали в Телеграм коментираха инцидента със стрелбата на Белгородския полигон, като отбелязаха, че в момента в Русия се води "тиха гражданска война" поради дългосрочната неспособност на руското правителство да ограничи миграцията, вероятно от централноазиатските страни. Наративите на Пригожин имат съставките, които могат да се харесат на националистическия електорат на руския президент Владимир Путин, който отдавна призовава олигарсите да финансират доставките за въоръжените сили, изисква прозрачност за това какво наистина се случва на фронта и критикува руските висши военни институции за провалите им на фронта. Въпреки че Пригожин не се противопоставя пряко на Путин и не го критикува, нарастващата му известност в националистическата общност може да подкопае привлекателността на "силния човек" Путин в сравнение с него", отбелязват още от ISW.

От Института посочват също така и че "започващите дискусии за гражданска война в Русия могат допълнително да подкопаят разказите на Кремъл за националното, етническото и религиозното единство в Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

7

Diogen

19.10 2022 в 00:43

Кои са приятелите на Путлер в чужбина? Не са много, но сред тях изпъква един явен курвар и дърт мераклия - 86-годишният Силвио Берлускони. За рождения ден на медийния бос, който бече на 28 септември, Владолф изпратил 20 бутилки водка и "топло писмо". Френската пговорка казва: които си приличат, се привличат...

924

6

Diogen

18.10 2022 в 17:56

Пригожин скоро може да глътне куршум. Той има достатъчно врагове в самата Русия. Публична тайна е, че кръгът около Путлер вече не го бръсне за пукната копейка.

2020

5

donyo

18.10 2022 в 15:15

Ето-г-жа Митрофанова трябва да черпи Петков,че изгони нейния готвач.Можеше да и сложи нещо в супата...

10298

4

AntiZ

18.10 2022 в 14:39

Октиме, направо супа от рукола. Тия знаят рецептата.

-480

3

Октим

18.10 2022 в 12:10

Ще повярваме окончателно, че работи срещу него, ако му сготви една “прекрасна“ гъбена крем супа, използвайки рецептата от някой криминален роман ...

345

2

Джендо Джедев

18.10 2022 в 11:41

Попе,

така е, сега чакаме и шутовете да се запремятат.

15914

1

поп Дръвчо

18.10 2022 в 11:00

Яко феодализъм.

Кралят е изтървал един от васалите да стане по-силен от двама от другите и сега проблем.