Алкохолици чистят улиците на Амстердам срещу бира и топъл обяд

Лилия Христова 06 януари 2014 в 15:37 1707 0

Алкохолици чистят улиците на Амстердам срещу бира и топъл обяд
Алкохолици чистят улиците на Амстердам срещу бира и топъл обяд

Алкохолици в Холандия почистват улиците на Амстердам срещу заплащане с бира. Инициативата е част от проект, частично финансиран от правителството.

Хроничните алкохолици, участващи в програмата се събират в общински помещения, осигурени от Rainbow Group - частна организация, финансирана от холандските власти, която помага на хора изпаднали в безизходица заради злоупотреба с алкохол и наркотици или крайно бедни.

Участващите в програмата започват да изпълняват задъбженията си всеки ден в 9 часа сутринта и имат 6-часов работен ден, като междувременно получават топъл обяд, бера и цигари като възнаграждение за труда си.

От началото на програмата, започнала преди 12 месеца, властите в Амсердам са отчели по-малко подадени сигнали за нападения и убийства. Повечето от жителите на града подкрепят нетрадиционната програма за помощ на алкохолици, като по този начин те не биват отлъчвани от обществото и дори действат в негова полза чрез инициативата.

От Rainbow Group имат идея да продължат и да разрастват периметъра на дейността си като включват други градове в програмата.

Фльор ван Бакум, която работи в комуна, е на мнение, че програмата е добър начин за справяне с една от най-проблемните прослойки в модерното общество. "Това може да им помогне да направят нещо различно с живота си", каза тя.

Един от 20-те участници в проекта е 52-годишен мъж на име Рене, който с осезаема гордост изпълнява задълженията си срещу известно количество бира. "Имам четири деца и три бивши съпруги, но алкохолът сложи край на всичко. Сега имам само него - той е с мен в добро и лошо. Не се виждам с близките си, те не знаят къде съм, дори не знаят дали съм жив."

Рене разказал, че преди години животът му бил дори над средното равнище, но сега бил по-щастлив. "Аз идвам заради бирата. Ако нямаще - защо да идвам?"

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови