Активисти за климата се залепиха за писти на летищата в Мюнхен и Берлин

OFFNews 08 декември 2022 в 13:55 1108 0

протест

Снимка БТА/АП

Полицаи се опитват да отстранят активист от пистата.

Активисти за климата протестираха на летищата в Берлин и Мюнхен срещу евтините въздушни пътувания, а някои от демонстрантите се залепиха за пистите, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Говорител на берлинското летище каза, че засега няма нарушения в полетите.

Природозащитната организация "Последно поколение" обяви, че е призовала правителството да спре да субсидира въздушните пътувания и да разшири възможностите за евтин железопътен транспорт. Нейни активисти са блокирали и улици на няколко места в германската столица.

Демонстранти за климата блокираха за кратко една от двете писти на аерогарата в Мюнхен, заяви летищен говорител, цитиран от ДПА.

По думите му активистите са се залепили за пистата, но полицията ги е отлепила и летището е възобновило нормалната си работа.

Имало е и повторен опит на протестиращите да нарушат работата на берлинското летище. Полицията съобщи, че някои от тях са проникнали в зоната за сигурност и че все още се извършват оперативни действия.

През последните месеци в Германия се засили активността на протестиращи във връзка с промените в климата. Най-голяма известност добиха активистите от организацията "Последно поколение". Нейни членове се залепиха за картини в музеи, организираха улични блокади, а преди две седмици временно затвориха писта на летището в Берлин.

Действията им предизвикват все повече призиви за по-сериозни последици за техните протести, които нарушават обществения живот. Много активисти са арестувани и срещу тях се повдигат обвинения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови