Административно нарушение: В Москва инкриминираха статия на Лев Толстой за дискредитация на руската армия

OFFNews 23 юни 2022 в 14:35 4204 3

Текстът на Лев Николаевич Толстой вече е бил инкриминиран и по царско време преди повече от век.

Снимка Wikimedia

Текстът на Лев Николаевич Толстой вече е бил инкриминиран и по царско време преди повече от век.

Цитат от световноизвестната статия на Лев Николаевич Толстой донесе глоба от 40 хиляди лева на общинския съветник от московския район „Аеропорт“ Павел Ярилин. Инкриминираният текст, от който е цитатът, е написан от руския класик през 1904 година в навечерието на Руско-Японската война и е публикуван за първи път в лондонския „Таймс“ на 27 юни 1904 г. поради невъзможност да бъде издаден в самата Русия.

Според протокола за установяване на административно нарушение с номер 1007395 от 21 юни 2022 г. общинският съветник Ярилин е признат за виновен за това, че е публикувал във фейсбук статуси, насочени към дискредитация на използването на Въоръжените сили на Руската федерация в "специалната военна операция" в Украйна на основание решение на президента на РФ.

На 2 април в периода между 0 часа и 0 минути и 23 часа и 59 минути Ярилин публикувал текст, включващ в частност следното съдържание:

„И омаяни от молитви, от проповеди, от възвания, от процесии, от картини, вестници, пушечното месо – стотици хиляди еднакво облечени и с най-различни средства за убийства, изоставят родители, жени, деца, с мъка на сърце, но с показен ентусиазъм, се устремяват натам, където, рискувайки живота си, ще извършват най-ужасни неща: да убиват хора, които не познават и не са им направили нищо лошо.“

Куриозното е, че откъсът е от статията на Лев Николаевич Толстой „Опомнете се“, която вече е била обект на преследване в Русия преди повече от век. Веднага след като написал статията, Лев Николаевич я изпратил на своя издател Владимир Геортиевич Чертков, но тъй като нямал възможност да я издаде в Русия, я подготвил да излезе като брошура в Лондон. „Таймс“ изпреварил брошурата, а руските вестници били възмутени от непатриотичната позиция на Толстой.

„Московские ведомости“ громи писателя:

„Защо му е било на Толстой да печата в „Таймс“ такава гадна и непатриотична статия не знам… Възможни са два варианта: или се заблуждава, или е престъпление. И едното, и другото изискват незабавно осъждане… Бедствие за нас не е войната, а ужасните мирни години, в които окончателно се развратихме, отслабнахме физически и нравствено, станахме пошли и забележимо изглупяхме. Не, войната не е бедствие, тя е нашето спасение…“

В Русия статията все пак излиза през 1906 година, но веднага след отпечатването тиражът е конфискуван. През 1911 г. е включена в Събраните съчинения на Лев Николаевич, но цензурата конфискувала и томчето.

В хода на съдебно заседание вече на 21 юни 2022 година за малка част от същия текст Павел Ярилин е признат за виновен за дискредитиране на руската армия и е глобен да плати 40 хиляди рубли (1400 лева). Към административното нарушение, изразяващо се в цитиране на Толстой се добавя и още едно – статус, в който Ярилин описва как протича денят на един лекар педиатър във военно време.

„Безумно приятно!“ – написа денонощие след обявяването на съдебното решение общинският съветник Павел Ярилин. Само за няколко часа по сметката му познати и непознати превели 54 хиляди рубли и 12 копейки, с които да си плати глобата. Все пак Ярилин е решил 10 хиляди рубли да плати собственоръчно, защото „не е справедливо тези, които не са цитирали Толстой да плащат заедно с мен, който съм го цитирал.“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

23.06 2022 в 16:03

Не, в СССР2 изобщо няма признаци на фашизъм и нацизъм. Изобщо няма.

-2175

2

IvanGrozn

23.06 2022 в 14:38

░░░░░░░░░░░█▀▀░░█░░░░░░
░░░░░░▄▀▀▀▀░░░░░█▄▄░░░░
░░░░░░█░█░░░░░░░░░░▐░░░
░░░░░░▐▐░░░░░░░░░▄░▐░░░
░░░░░░█░░░░░░░░▄▀▀░▐░░░
░░░░▄▀░░░░░░░░▐░▄▄▀░░░░
░░▄▀░░░▐░░░░░█▄▀░▐░░░░░
░░█░░░▐░░░░░░░░▄░█░░░░░
░░░█▄░░▀▄░░░░▄▀▐░█░░░░░
░░░█▐▀▀▀░▀▀▀▀░░▐░█░░░░░
░░▐█▐▄░░▀░░░░░░▐░█▄▄░░
░░░▀▀░▄RUSSIA▄░░░▐▄▄▄▀░░░

-2175

1

IvanGrozn

23.06 2022 в 14:35

Русия = ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????