9 загинали след наводненията в Северозападна Италия

OFFNews 26 октомври 2011 в 10:09 1881 0

navod_

Девет души са загинали при проливните дъждове в Северозападна Италия, съобщи италианската информационна агенция АНСА. Броят на безследно изчезналите расте постоянно. Спасителните работи продължават, като местната управа прикани жителите да не излизат от домовете си и да не пътуват с автомобилите си.

Ситуацията остава най-тежка в района на курортния град Ла Специя, намиращ се на брега на Лигурско море. Местните власти са започнали евакуация в района на река Магра, която заплашва да излезе извън коритото си.

Джани Алемано, кметът на Рим, където също се очакват проливни дъждове, постави в състояние на тревога спасителните служби, "Гражданска защита" и пожарникарите.

Преди пет дни италианската столица бе парализирана от силна буря, която наводни целия град, прекъсна обществения транспорт и принуди много жители на града да останат по домовете си.

Според метеорологичните прогнози, лошото време ще продължи в централните райони на Апенините през следващите два дни. В областите Лигурия и Тоскана в спасителните работи участват доброволци и около 500 войници, ангажирани са и 4 хеликоптера.

В най-засегнатите райони хиляди семейства бяха евакуирани от домовете си. Там все още не е възстановено напълно електричеството, водоснабдяване, газоподаването. Партерните етажи на защитените от ЮНЕСКО къщи в община Монтеросо ал Маре, са под дебел слой кал и най-вероятно са напълно унищожени.

Съветът на министрите в Италия обяви днес извънредно положение в областите Лигурия и Тоскана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!