7 обвинени за смъртта на 39 мигранти в камиона-ковчег край Лондон

OFFNews 21 февруари 2020 в 08:54 2060 0

Полицията във Виетнам повдигна обвинения на 7 души във връзка със смъртта на 39 мигранти, чиито тела бяха открити в камион-ковчег край Лондон миналата година, съобщи Ройтерс, като се позовава на местните власти.

Те са обвинени в подготовка на документи на 67 души от различни части на Виетнам, за да работят нелегално във Великобритания и Европа. Сред подсъдимите има и жена, която живее в Китай. 

Една от жертвите е платила 22 хил. долара за документите, след това жената била прехвърлена последователно в Китай, Франция и Великобритания, твърди полицията. 

Загиналите в камиона виетнамци хвърлиха светлина върху незаконната търговия, която изпраща бедни хора от Азия, Африка и Близкия изток на опасни пътувания към Западните страни.

Миналата седмица британската полиция арестува още двама души във връзка с мъртвите виетнамци, открити в камиона.

През октомври миналата година 39 души бяха открити мъртви в камион в Англия. Установено бе, че превозното средство е регистрирано в България. По време на разследването шофьорът на камиона - 25-годишният Морис Робинсън, се призна за виновен и посочи, че заедно с други хора е участвал в незаконната дейност в периода между 1 май 2018 година и октомври 2019 г. Шофьорът призна още, че е получавал облаги за дейността си - главно пари в брой.

Аутопсиите показаха, че причина за смъртта им е липса на кислород и хипотермия в затворено пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови