5000 евро е тарифата за пренос на мигрант от Турция до Гърция

Това твърдят нелегален мигрант, задържан от гръцката брегова охрана в столичния район Атика

OFFNews 20 ноември 2023 в 07:36 485 0

Снимка Getty Images/Архив

Бреговата охрана в столичния район Атика, Централна Гърция, задържа двама египтяни и един сириец за трафик на мигранти. Докарани от тях нелегални мигранти твърдят, че са платили по 5000 евро на човек за превоза, предаде БТА. 

Задържаните се смятат за отговорни за организирана операция по превоз на мигранти без документи с яхта до гръцкия плаж Хамоля в село Враврона, на около 40 километра източно от Атина.

Двамата заловени египтяни са на 47 и 20 години и са хванати, докато са плавали с яхтата край остров Кос.

Сирийският гражданин е 37-годишен и е задържан в района на Атина от службите за сигурност. Твърди се, че той е организирал транспортирането на 41 граждани от трети страни на гръцка територия.

Яхтата е тръгнала от турския пристанищен град Чешме срещу остров Хиос и се е насочила към крайбрежието на Източна Атика, пише в съобщение на бреговата охрана.

Според показания на мигрантите всеки един от тях е платил сумата от пет хиляди евро за превоза си.

От 37-годишния сириец са иззети тетрадки и дневници, както и два мобилни телефона, след проверка, извършена в две от жилищата му в присъствието на прокурор. Предполага се, че той е управлявал магазин на улица „Лиосион“ в Атина, който е използвал в дейностите по транспортиране на мигранти от Турция към Европа през Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови