300 лимузини изчезнаха след среща на върха

OFFNews 13 февруари 2019 в 14:37 5529 0

Снимка AIRBRIDGECARGO/BBC

Полицията в Папуа Нова Гвинея издирва близо 300 луксозни автомобила, обслужвали участниците в миналогодишната среща на върха на Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (APEC), съобщава Би Би Си.

Скъпият автопарк бил внесен в бедната страната специално за комфорта световните лидери.

Към днешна дата обаче 284 от колите липсват, обяви тази седмица представител на местната полиция.

Автомобилите били с марка Лендкруизър, Форд, Мазда и Паджеро.

В столицата Порт Морсби е сформиран специален полицейски екип, който да разследва случая.

"284 превозни средства са били издадени на персонала за използване по време на APEC, които все още не са върнати", казва пред "Ройтерс" инспектор Денис Коркоран.

Той добавя, че поне най-скъпите коли не липсват - 40 мазератита за $100 000 всяко и три бентлита стоят под охрана на пристанището.

Според полицията девет от издирваните автомобили са откраднати, а други са разглобени на части. Трети били върнати сериозно повредени.

Лидерите от Папуа Нова Гвинея, която има население 7,3 милиона души, се надяваха глобалната конференция да фокусира вниманието върху страната и да привлече инвестиции, коментира Би Би Си.

Но домакинството на събитието надвиши ресурсите и домакините се обърнаха за помощ към други държави, добавя репортажът. Австралия, САЩ и Нова Зеландия например са изпратили подкрепа за охраната на събитието. В същото време критиците питат уместно ли е толкова бедна страна да е домакин на мащабна международна конференция като APEC. Луксозните лимузини за лидерите бяха възприети като символ на разточителството на управляващите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови