200 мигранти пробиха сръбски полицейски кордон и тръгнаха пеша към Будапеща

OFFNews 08 септември 2015 в 07:37 6396 5

200 мигранти пробиха полицейския кордон и тръгнаха пеша към Будапеща

Унгарската полиция се опитва да овладее поредния бунт на мигрантите от регистрационния център край град Рьоске, близо до границата със Сърбия.

Около двеста души напуснаха самоволно лагера снощи и поеха пеша по магистралата за Будапеща, съобщава БНР.

Напрежението в бежанския лагер край градчето Рьоске на унгарско-сръбската граница остава. Повод за него стана напускането на мигрантския център на група сирийски бежанци, като протест срещу условията на живот в него. Те пробиха полицейския кордон и се отправиха пеша през международната магистрала М-5 към Будапеща. Това наложи идването на специални полицейски части, които, подкрепени по въздух от полицейски хеликоптери, успяха да локализират групата и да я върнат в района на Рьоске. Въпреки това, магистралата остана дълго време затворена.

Доброволци от Унгария и Австрия успяха да пробият кордона и да пристигнат в Рьоске, за да донесат пред бежанския център храна и одеяла за мигрантите, които още чакаха да бъдат приети от унгарските власти.

Унгарският премиер Виктор Орбан също пристигна в граничния район на Сърбия, но, за да види лично, как върви работата по доизграждането на стената, която се очаква, според Будапеща, да спре бежанския натиск срещу страната.

Часове преди това пък унгарският министър на отбраната Чаба Хенде подаде оставка на правителствено заседание на Съвета по сигурността, на което Орбан е заявил недоволството си от слабото участие на военните в изграждането на стената.

На фона на всички събития, обстановката в пограничния район остава доста напрегната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови