100 000 излязоха в защита на Путин, още толкова - срещу него

Владимир Йончев 04 февруари 2012 в 15:50 1658 0

Протести в Москва. Снимка: Ройтерс
Протести в Москва. Снимка: Ройтерс

100 000 души в подкрепа на руския премиер Владимир Путин и още толкова, протестиращи срещу него - това са средните цифри, които световните медии посочват за днешното масово шествие в Москва.

Двете страни спорят за честното протичане на изборите идния месец. Това е третият подобен протест от декември насам, когато Путин бе обвинен в манипулиране на гласовете на предизобрна кампания. Според  BBC протестът против Путин е горе-долу с размерите на последния такъв, а именно - около 120 000 души.  Пред BBC полицията обаче съобщава за едва 23 000 анти-Путин и над 90 000 в негова подкрепа.

Лидерите на Опозицията твърдят, че тяхната организация достига 100 000 души, а полицията споменава 35 хиляди, като поставя тези в подкрепа на Путин между 90 и 160 хиляди, съобщава "Ройтерс". Информация от AFP пък твърди, че полицията е съобщила за 138 000 за Путин и около 36 000 против него, но лидерите на опозицията отново споменават приблизително 120 000. Колкото и да са били протестиращите, това е един от най-големите протести в Москва. Гражданите на руската столица не се страхуват от студа, който достига -20 градуса. „Не се страхуваме от измръзване, страхуваме се от лъжи“, коментира Михаил Матросов, бизнесмен, дошъл на протеста със свои приятели, които са се присъединили към Опозицията.

Лидерът на анти-Путин тълпата Григори Явлински казва: „Ние сме различни, но всички сме едни и същи цветове – тези на руския флаг“. Очаквайки Путин да спечели изборите, Явлински продължава: „Животът няма да свърши на 4-и или 5-и март. Всичко това е просто началото. Ние заедно защитаваме бъдещето на държавата. Никога няма да спрем.“

Легендарният рок музикант Юрий Шевчук, който също е част от Опозицията, изпя една от най-известните си балади на протеста - „Родина“ - за да поддържа духа на съгражданите си.

Междувременно в близост до парка Поклонная Гора се бяха събрали десетките хиляди, които подкрепят Путин. „Хората, събрани тук, са тези, които не искат либерален глава“, казва 79-годишен пенсионер, назован само с първото си име - Валери. „Тук съм, защото не искам при нас да се случва същото като в Либия.“

Според източници на AFP обаче в последните дни са получени много оплаквания, че правителството плаща на държавни компании с цел те да пратят част от работниците си на протест, като понякога дори ги задължава. Според опозиционния вестник "Новая Газета" дори членове на парламента заедно със своите помощници са били накарани да се включат в протестите на страната на Путин. Медицинска сестра от болница в московския квартал Зеленоград, която не е пожелала да спомене името си, разказва, че на работниците са били предложени по  $100 (3000 рубли) за присъствие на протеста, като 15 човека са приели предложението. Правителството дори е обещало транспорт. „Аз лично няма да отида“, твърди тя. „На работа съм в събота, а и не искам да подкрепям тези протести. Предпочитам нещата да станат по честен път. Преди, по време и след изборите.“

Извън Москва също има протести. Най-големите такива срещу Путин са в Санкт Петербург, Екатеринбург и Новосибирск, където също са се събрали по няколко хиляди души.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови