Протести заляха Русия срещу повторното избиране на Путин

Лъчезар Вълев 10 декември 2011 в 20:08 1849 0

6486634853_c0c2b37ac8_b (1)
6486634853_c0c2b37ac8_b (1)

Десетки хиляди протестиращи заляха улиците на Русия днес в опит да спрат повторното избиране на Путин за президент на държавата. Демонстрантите развяваха флагове, гласящи „Плъховете трябва да си отидат“ и „Мошеници и крадци – върнете ни изборите“ във всички големи градове на страната от Владивосток до Калининград, предаде Ройтерс.

Милиционерите, подпомагани от кучета и камиони, не успяха да направят много срещу протестиращите, които демонстрираха огромното си нежелание Путин отново да застане начело на държавата. Според демонстрантите изборите на 4-и декември са били манипулирани в полза на партията на Путин. Същинският двигател на явлението е главно корупцията и умората от личностите на Медведев и Путин.

„Днес 60 000, може би дори 100 000 поеха по улиците“ казва бившият министър-председател Михаил Касянов в реч, насочена към развяващите флагове протестиращи, заели целия площад „Болотная“. „Това означава, че днес е началото на края за тези крадливи власти“.

Протестите в минусовите температура бяха тест за възможностите на опозицията да превърне публичния гняв в масов бунт с размерите на Арабската пролет.

„Дойде времето да захвърлим веригите“, пише в блога си опозиционният лидер Алексей Навални от затвора след ареста му в понеделник.

„Ние не сме стадо или роби. Имаме глас и имаме силата да го защитим“, казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!