Роди се "Честна Русия", срещу Путин е

OFFNews 24 декември 2011 в 16:55 1890 0

Митингът в Москва

Снимка БГНЕС

Митингът в Москва

Митингът на опозиционните сили на Русия в Москва под наслов "За честни избори" събра над 30 000 човека.  Според организаторите обаче те са били 120 000.

Той започна със скандирания „Русия без Путин" на проспект "Сахаров". Наложило се е само веднъж на сътрудниците на милицията да се намесят по молба на ръководителите на митинга, когато членове на националистическа организация са се опитали да нахлуят на сцената. От пресслужбата отбелязват, че няма нито един задържан, като мероприятието като цяло е преминало без произшествия.

В обръщение към митинга писателят Борис Акунин предложи движението да бъде наречено „Честна Русия". „Защото искаме да живеем в честна държава, а управляващите непрекъснато ни лъжат”, заяви той от изградената в единия край на проспекта сцена. Акунин призова честните хора да направят така, че Путин да не отиде в Кремъл, а в пенсия.

„В момента сме свидетели на историческо събитие, пред очите ни се ражда гражданско общество - заяви по-късно в ефира на „Новости" той. По думите му следващата година ще бъде политическа и изключително важна за „Честна Русия".

Бившият министър на финансите на Русия Алексей Кудрин призова участниците в митинга в руската столица да настояват за провеждането на предсрочни парламентарни избори, предаде РИА Новости.

Кудрин призова и за подвеждането под наказателна отговорност на виновните за нарушенията по време на парламентарните избори. Според него председателят на ЦИК Владимир Чуров трябва да подаде оставка. Кудрин предупреди, че Русия рискува нова революция, ако няма диалог между протестиращите и Кремъл. Изказването на Кудрин беше бурно освирквано, съобщава АФП.

Освиркан беше и бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров. Водещият Владимир Рижков, който е съпредседател на Партия на свободата, пък заяви, че една от задачите на опозицията е да бъде създаден механизъм за контрол на предстоящите на 4 март 2012 година президентски избори. Нека убедим всички наши приятели да не гласуват за Путин, призова той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови