Топката на световните първенства през годините

Деян Спасов 28 май 2014 в 12:32 25219 1

Две седмици преди началото на Световното първенство в Бразилия е ред да се запознаем с официалната топка на надпреварата "Бразука", както и да се върнем много отдавна, започвайки от първата топка за световното първенство в Уругвай през 1930г. 


Най-важният футболен форум за почти всички футболисти и фенове е Световното първенство, а една от най-важните части на всяко първенство е уникалната топка, създадена за надпреварата. През годините топките са изменили вида си от класическата "калинка", през познатото и любимо на много фенове "Танго", до моделът от последното Световно първенство в ЮАР през 2010г. "Джабулани", за който се чуха доста негативни отзиви. От 1970г. досега "Адидас" произвежда специални модели за Мондиалите.

1930г. - Уругвай 

 

Това е една от двете топки, с които се е играл първият финал на световно първенство през 1930 година. Тя е традиционното кожено кълбо.

Двете държави, участвали във финала - Аржентина и Уругвай, не са могли да се разберат с каква топка да играят - аржентинска или уругвайска. Затова в първото полувреме играли с топка на аржентинците, а във второто - с уругвайска.

Интересното в случая е, че на почивката Аржентина води с 2:1, но след като сменят топката с тази на уругвайците, те се връщат в мача и печелят с 4:2, взимайки купата с голяма помощ на своята топка.

1970г. - Мексико и 1974г. - Западна Германия 

 



През 1970 и 1974 топката е една и съща и се казва "Telstar Durlast". Тя все още е кожена. Това е първата топка, направена с добре познатите ни днес 32 черни и бели петоъгълника. Така тя се вижда доста по-добре на черно-белите телевизори, отколкото предишните топки, имайки предвид, че това световно е първото, което е предавано директно по телевизията.

Първенството през 1970 г. се провежда в Мексико. Шампион за трети път става Бразилия, побеждавайки с 4:1 Италия на финала - единият гол е дело на Пеле. Световното през 1974 г. е със същата топка, но на друг континент - в Западна Германия (ФРГ). Както нерядко се случва, купата грабват домакините, побеждавайки на финала Холандия с 2:1. Това е втора титла за западногерманците.

1978г. - Аржентина

 

 

През 1978 г. топката се казва "Tango", отново кожена. Причината е ясна - страната домакин е традиционно свързана със страстното танго и това е Аржентина. 

Изненадващо или не домакините отново взимат титлата, при това отново побеждавайки на финала Холандия. Резултатът този път е 3:1, а холандците пак губят на крачка от купата. 

1982г. - Испания

 



През 1982 г. топката е "Tango Espana". Това е така, защото FIFA за второ поредно първенство остава на испаноезична вълна - футболният форум този път е в Испания.

Въпреки идентичния външен вид, топката е нов модел и за първи път е водоустойчива. Това е заради гуменото ѝ покритие върху шевовете, което пречи на водата да я напълни. Все пак това е последната топка, направена наистина от кожа. Неин недостатък е, че гуменото покритие не е много трайно и едва ли не трябва да се сменя по време на играта.

Този път титлата не остава за домакините. Шампион става Италия с победа над Западна Германия с 3:1 на финала. 

1986г. - Мексико

 



Топката от 1986 г. се казва "Azteca Mexico (aztec)". Причината отново е ясна - световното тогава е в Мексико, а испаноезичната вълна продължава.

Тази топка е първата, направена от синтетичен материал. Покрита е с полиуретан, който съвсем сигурно спира дъждовната вода да не "наводни" кълбото. Т

Шампионът отново е Аржентина. Южноамериканците побеждават Западна Германия с 3:2 на финала. А "Azteca Mexico (aztec)", е топката, с която Диего Марадона вкарва паметния си гол срещу Англия - "Божията ръка", както и брилянтния пробив от центъра на терена, завършен с гол.  

1990г. - Италия

 



Световното през 1990г. е в Италия, а топката се казва "Etrusco Unico (etruscan)". Наречена е на едни от най-древните жители на Апенинския полуостров - етруските.

Интересното тук е, че финалът от предишното световно се повтаря - Западна Германия срещу Аржентина. Този път обаче германците са във форма и си връщат за 1986г. Побеждават със скромното, но достатъчно 1:0 и отнасят трофея вкъщи.

1994г. - САЩ

 



Световното в САЩ за нас остава свързано не с това каква е топката или кой е шампионът, а с невероятното българско участие, когато станахме четвърти в света.

И все пак, топката тогава се казва "Questra". Обвита е в слой от полистиренова пяна. Това не само я прави още по-водоустойчива, но и й осигурява огромно ускорение при ритане - развива по-висока скорост от предшествениците си.

Шампион в надпреварата става Бразилия, след като побеждава Италия с 3:2 след изпълнение на дузпи. 

1998г. - Франция

 



Топката от 1998 г. се казва "Tricolore", заради цветовете си, взети от трицветния флаг на страната домакин - Франция. Тя е първата цветна футболна топка, използвана на световни финали, напълно различна от традиционното черно-бяло кълбо. Покрита е отново със синтетична пяна.

На финалът домакинът побеждава Бразилия - петлите взимат купата, след като детронират действащия шампион  с 3:0. Два от головете са дело на Зинедин Зидан.

2002г. - Южна Корея и Япония

  

Топката от 2002 г. е "Fevernova". Направена е от по-плътни слоеве, което я прави по-точна.

Първенството се провежда в Япония и Южна Корея. За първи път световното се провежда извън Европа и Америка (Северна и Южна). Също така за последен път предишният шампион (Франция) се класира автоматично за първенството.

За рекорден, пети път Бразилия взима световната купа, побеждавайки на финала Германия с 2:0 с голове на Роналдо.

2006г. - Германия

 



Топката на световно през 2006 г. се казва "Teamgeist". Името и се превежда от немски като "отборен дух"
Моделът има един много специален екземпляр - златната "Adidas Teamgeist™ Berlin", която се използва за един-единствен мач, най-важния - финала на световното.

Топката е произведена по толкова напреднала технология, че от Adidas уверяват преди началото на първенството, че друга такава не е имало никога.

Във финалния мач, белязан от червен картон на Зинедин Зидан за удар без топка, Италия побеждава Франция след изпълнения на дузпи. 

2010г. - ЮАР

 

"Jabulani" – топката на световното по футбол в Южна Африка – беше официално представена през декември 2009 г. Името "Jabulani" означава „празнувам, нося радост” на езика на етническата група Зулу.

Още преди началото на първенството обаче започнаха и критиките към Jabulani. Те продължиха и след първите мачове. Словенският футболист Роберт Корен казва, че топката е трудна за контролиране, съобщава BBC. Нигериецът Диксън Етуху дори обявява, че това е „най-лошата топка в историята”.

2014г. - Бразилия

 



Топката за тазгодишното световно първенство в Бразилия се казва "Brazuca". Моделът получи името си от често използвана дума от жаргона за коренното бразилско население.

Броени дни преди Световното първенство вратарят на домакините се изказа доста ласкаво за "Brazuca".

"Топката е много добра. Мисля, че на полевите играчи също ще им хареса", каза бразилският страж. 

"Brazuca" е доказателство до каква степен са се променили технологиите в изработката на футболните и като цяло на спортните артикули. Топката на Адидас е от последно поколение и през юни и юли месец тази година със сигурност ще е един от най-известните предмети в цял свят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови