Историята на световната купа и нейните кражби

Деян Спасов 23 май 2014 в 15:56 22861 0

От 1930 г. до 1970 г. световната футболна купа носи името "Жул Риме" и изглежда по напълно различен начин от сегашния трофей.

От първото световно първенство в Уругвай през 1930 г. до надпреварата в Мексико през 1970 г. купата "Жул Риме" се връчва на всеки световен шампион. Първоначално е известна просто като Световната купа, Куп дю Монд или златната Нике, но през 1946 г. е преименувана в чест на президента на ФИФА, който първи организира състезанието.

Мистериозната кражба на купата през 1966 г. буди скандал във футболната общественост три месеца преди началото на Световното първенство в Англия, но е изненадващо намерена от кучето Пикълс. През 1970 г. Бразилия печели трофея за трети път и получава правото да го запази завинаги, но купата отново е открадната през 1983 г. и не е намерена никога повече.

 

                    Откраднатият през 1966 г. оригинален трофей "Жул Риме"    

   

В една неделна мартенска вечер през 1966 г. гражданинът Дейвид Корбет напуска приземната си квартира в Норууд, Южен Лондон, за да се обади по телефона от кабинката от другата страна на улицата. Със себе си младежът води Пикълс, четиригодишно кученце, което е взел от брат си, защото прекалено обичало да яде мебелировка.
“Сложих му каишката и отидох към колата на съседа - спомня си Корбет, днес 66-годишен. - Пикълс се втурна към предмет, увит прилежно във вестник и оставен до предната гума на автомобила. Развих хартията и видях статуетка на жена, държаща някаква купа над главата си, и думите Германия, Уругвай и Бразилия, гравирани отдолу. Затичах се към къщи и изкрещях въодушевено на жена си - една от типичните не обичащи спорта домакини: “Намерих световната купа! Намерих световната купа!”

Пикълс наистина открива изчезналия трофей на името на Жул Риме. Трофеят е откраднат от изложбена зала в Уестминстър на 20 март 1966 г. - седмица преди намесата на Пикълс. Инцидентът става, въпреки че петима охранители са предупредени да внимават за купата. В конкретната неделя обаче гардът, стоящ най-близо до витрината, е в почивка. Докато останалите се наслаждават на чаша кафе или отговарят на повика на природата, Джордж Франклин открива злодеянието. Крадците са проникнали през задния вход и бързо са отмъкнали най-известната награда в спортния свят.

За футболната асоциация и президента на ФИФА по това време сър Стенли Роуз това е най-кошмарният възможен сценарий - три месеца преди началото на световното първенство трофеят да бъде задигнат. В крайна сметка обаче всичко около надпреварата привидно остава под контрол.


 И Англия е на върха у дома през 1966 г. - сър Боби Чарлтън ликува с купата "Жул Риме"


След 1970 г. е изготвен нов трофей, наречен Трофей на Световното първенство на ФИФА. Той не се дава завинаги на нито един отбор, независимо колко първенства е печелил. Националните отбори на Аржентина, ФРГ, Италия и Бразилия са печелили този трофей всеки по два пъти. Той ще продължи да се връчва на победителите до 2038 г., когато пространството за имената на членовете на световните шампиони ще се запълни.

Новият трофей е висок 38 см и тежи 10,97 кг. Направен е от 18-каратово злато. Основата се състои от два слоя полускъпоценен малахит, а на долната страна на трофея са гравирани годината и името на всеки победител на Световно първенство след 1974 г. Победителите от всяко световно първенство задържат трофея до началото на следващото и се награждават с позлатено копие. Другото популярно име на този трофей е "Златен глобус".

Късно вечерта на 19 декември 1983 г. в самия център на Рио де Жанейро, където се е пазела старата купа, е извършено престъпление, наречено в спортния свят „Кражбата на века”. От високата сграда на щаб-квартирата на Бразилската конфедерация по футбол е открадната златната статуетка на Нике, крилатата древногръцка богиня на победата – световната футболна купа „Жул Риме”, която този път обаче никога повече няма да бъде намерена.

 

"Кралят" на футбола, трикратният световен шампион Пеле със старата купа "Жул Риме" (на 18-годишна възраст при първия си триумф през 1958г. в Швеция) и с новия Трофей на Световното първенство много години по-късно.

Най-важното
Всички новини